Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви днес война на мафиотските мрежи, организиращи чужденци да работят на черно в Южна Италия, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Той изрично посочи България между страните източници на незаконната работна ръка.

Шестнайсет чуждестранни земеделски работници загинаха в събота и вчера при пътнотранспортни произшествия в италианската провинция Фоджа в южната област Пулия. По информация на бТВ 12 от загиналите са намерили смъртта си в микробус с българска регистрация. 

Хиляди африканци, а също и поляци, българи и румънци прекарват лятото в бране на домати под жаркото слънце. Въпреки че почти всички работници пребивават в Италия законно, малцина са онези, които се ползват от изискваните от закона условия на труд и заплащане. Много от тях са принудени да живеят в бидонвили и зависят от посредници, които често са свързани с мафията, отбеляза агенцията.

"Това е проблем с мафията. В провинция Фоджа има мафиотска престъпност, която възнамерявам да изкореня с всички законни средства улица по улица, село по село", заяви Салвини на пресконференция.

През последните месеци пътната полиция е иззела 300 автомобила в региона, най-често лекотоварни автомобили "с български регистрационни номера и без застраховка" (подчертаването е на Клуб Z), заяви Салвини. Той допълни, че само 116 полицаи контролират пътищата в цялата провинция.

По думите му мафиотските организации се възползват от "безконтролната имиграция" и "ако няма хиляди отчаяни хора, които да бъдат експлоатирани, ще им е по-трудно да си въртят бизнеса".

Салвини изрази увереност, че твърдото му отношение към притока на африкански имигранти ще доведе до резултати. Той каза, че ще предприеме мерки срещу "вноса на роби" от други европейски страни, като изиска повече внимание и контрол от страна на колегите си в България и Румъния. 

Режат срочните договори, глоби за местене на производства в чужбина

Отделно италианският Сенат одобри вчера указ, който ограничава срочните договори и наказва компаниите, които преместват производството си в чужбина, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. По този начин беше одобрен първият важен законопроект на новото правителство.

Сигурността на работните места беше една от основните точки в предизборната програма на лидера на Движение "Пет звезди" и министър на икономическото развитие, труда и социалната политика на Италия Луиджи Ди Майо, който управлява страната в коалиция с дясната партия "Лигата" на Матео Салвини от 1 юни.

Пакетът от мерки, който Ди Майо нарече "указ за достойнството", включва въвеждане на спешни мерки в името на достойнството на работещите и компаниите и забрана върху всички форми на рекламиране на хазарт, които според Движение "Пет звезди" ощетяват семейните финанси и са насочени срещу най-слабите членове на обществото.

Горната камара на италианския парламент одобри указа, който вече мина през Камарата на депутатите и сега се превръща в закон.

Новият закон има за цел да изпълни обещанието от предизборната кампания на Ди Майо да спре злоупотребата със срочни договори, след като неговият предшественик Матео Ренци либерализира прилагането им.

Според новия закон няма да е възможно срочните трудови договори да са за повече от две години спрямо три досега, предаде Франс прес. Освен това към договорите за временна заетост ще бъдат прилагани допълнителни социални вноски, които ще се увеличават с 0,5 процента от първото подновяване на договора до максимум 4 подновявания спрямо 5 досега. Целта на мерките е компаниите да се въздържат от подобни договори, уточнява Ройтерс.

Голяма част от италианските асоциации на работодателите, чиито членове често използват такива договори, критикуват промените, ползващи се със сериозна обществена подкрепа.

През 12-те месеца до юни са създадени 394 000 временни работни места, показват последните данни , докато броят на постоянните договори е спаднал с 83 000.

Указът увеличава също компенсацията, която компаниите трябва да плащат на служителите, които по решение на съда са били неправомерно уволнени.

В опит да запази производството в Италия, указът постановява, че компании, които са получили финансова помощ от държавата или данъчни облекчения и след това преместят производството си в чужбина, трябва да върнат обратно парите, които са взели, а може също да бъдат и глобени.

Тези, които се преместват извън Италия в рамките на 5 години от получаването на държавните помощи, трябва да върнат обратно между два и четири пъти получената сума.