Когато танкът на Путин "Т-14 Армата” беше представен, се заговори за предстоящо производство на огромен брой от този нов тип. В програмата за въоръжаване се упоменаваха 2300 танка, които до 2025 г. трябва да бъдат произведени. Трудно е да се каже дали тази бройка е била сериозно обмислена, или е било просто блъф. Още тогава оръжейни експерти бяха на мнение, че подобен брой е силно преувеличен, тъй като руските фабрики не разполагат с капацитет да произведат толкова много танкове за толкова кратко време. Наред с това подобна продукция в мирно време, а не в условията на война, е безсмислена.

Пестеливо модернизиране

Наскоро руският вицепремиер Юрий Борисов даде да се разбере, че никога не би могло да се постигне подобно масово производство на Т-14. Пред руски медии той заяви:

“Защо трябва да наводним войската си с “Армата”, след като нашите танкове от тип Т-72 са много търсени?”

Според него модернизирани версии на Т-72 по отношение на цена, ефективност и качество щели да оставят далеч зад себе си германските, френските и американските танкове, които в момента са на въоръжение.

Танк от тип "Т-14 Армата” би струвал близо 4,2 милиона евро. Налице са доста съмнения, че натъпканият с модерна техника супертанк действително ще може да се произведе на тази цена и най-вероятно ще се окаже далеч по-скъп. Несравнимо по-изгодно е освежаването на по-стари модели.

Действително Министерството на отбраната оповести обхватна модернизация на цялата флотилия от стари бойни танкове. Това се отнася не само до Т-90, най-модерния руски танк след “Армата”. В момента се модернизира и Т-80, разработен навремето като танк за бързо нападение. Ще се превъоръжи и Т-72, който е гръбнакът на руските въоръжени сили.

Същевременно се произвеждат нови оръжейни системи, като например “Терминатор”. При това модернизацията не е само за нуждите на руските въоръжени сили. Очаква се разработката на специални версии за износ на Т-72, както това вече е факт при Т-90.

Танкове Т-14 в ограничени количества

Със сигурност строежът на Т-14 няма да бъде спрян. През следващите две години 100 танка от този тип ще бъдат предоставени на Първа танкова дивизия “Таманская”.

Два дни преди парада на 9 май 2015 г. по време на репетициите танкът чудо аварира точно пред мавзолея на Владимир Илич Ленин. Двигателят продължи да работи, но машината не успя да потегли въпреки усилията на екипажа. Неуспешен се оказа и опитът за изтегляне от верижен влекач. Накрая все пак "Армата" успя да тръгне и напусна района, обвит в пара.

Най-вероятното решение: Кремъл държи на производствен капацитет от 50 танка Т-14 годишно. Войската обаче масово получава модернизирани танкове от стар тип, такива и ще се изнасят.

Танкове от типа на “Леопард 2” до Т-14 са ключовите модели

При учения на НАТО “Леопард 2А6” винаги се налага над М1 Abrams. При тях обаче преди всичко става дума за тактическите способности на екипажа. При своеборзна надпревара през 2016 г. в САЩ и двата армейски тима на американците нямаха никакъв шанс с техния М1. Трите отбора “Леопард” от Германия, Дания и Полша заеха първите три места. Победител беше Германия.

Танк "Леопард".

Да се върнем към Русия.  При строежа на танкове тя би могла да запази лидерството си, както и непрестанно да работи в посока осъвременяване. Не е тайна, че Т-14 ще е конструиран като самостоятелен танк робот.

Износ на Т-90

И без супертанка износът върви. Наскоро иракската армия получи 39 танка от тип Т-90, общо трябва да й бъдат доставени 73 танка. Ирак реши да не купува американски модели Abrams. Върху това решение на Багдад може и да е повлияло разочарованието при ползваните до скоро закупени американски танкове от този тип в битката срещу ислямистите от “Даеш”. Вашингтон достави на Ирак само танкове с остаряла предна бронировка. Те са уязвими дори при поразяване със стари противотанкови ракети.

Танковият дизайн на Русия е по-добър. Според много експерти западните танкове превъзхождат руските. Решаващо обаче е поразяването. В този аспект свръхтежките западни модели превъзхождат по-малките руски. В действителност обаче руските модели печелят заради по-малкото си тегло, което значително увеличава мобилността им. Трябва да се прибави и по-лесната им поддръжка.

Един пример. Танк от тип Т-90 разполага с дизелов двигател, който с право може да се нарече надежден. Той е осъвременен модел на мотора, използван при Т-34 по време на Втората световна война.

Преводът на публикацията в сп. “Щерн” на Гернот Крампер е на Клуб Z.