Търпението е изчерпано, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) спира да изпълнява всякакви разпореждания и решения на управителните отрани на БАН и с внушително мнозинство служителите му настояват за спешното преместване на института към Министерството на образованието и науката. 

Това се казва в специално отворено писмо на синоптиците, изпратено до премиера Бойко Борисов. Датата му е от вчера, след като институтът се е събрал на заседание, а написването му и исканията в него са одобрени от над 93% от присъствалите на Общото събрание на НИМХ служители. Според тях ръководството на БАН се опитва да съсипе института, който съществува от 128 години, неотпускайки нужните му средства, въпреки че пари в бюджета на научната академия има.

Затова метеоролозите настояват пред Борисов:

Правителството на Република България да предприеме спешно действия за извеждането на НИМХ от БАН с всичките му материални активи и необходимите за дейността му финансови средства. Това трябва да се случи възможно най-бързо, преди БАН да е успял с действията си да ликвидира дейността на НИМХ, продължаваща вече 128 години.

Предлагаме:

НИМХ да премине към Министерството на образованието и науката като самостоятелна научна организация, второстепенен разпоредител на бюджетни средства. Запазването на статута на НИМХ на научна организация е важно, тъй като постигнатата с годините симбиоза на научната и оперативната дейност в НИМХ е едно от най-важните ни постижения, което следва да се запази и развие. С това ще се гарантира и пълноценната ни работа като Национална хидрометеорологична служба на Република България.

Синоптиците протестират от 3 месеца. Имаше и улични протести, но до момента без особен резултат. 

От НИМХ настояват ръководството на БАН да отпусне недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността на института. На демонстрация пред централата на академията в края на юни синоптиците се заканиха, че ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, институтът ще преустанови изпълнението на националните си и международните задължения като Националната хидрометеорологична служба поради изчерпване на предоставените средства за тях. Това означава, че дори и за прогнозата за времето, която сме свикнали да гледаме по телевизиите, вече няма да се ползва информация от националния институт.

Оттогава сайтът на НИМХ е оцветен в черно и на този фон пише "протест".  

В писмото си до Бойко Борисов от института казват и защо досега не са изпълнили заканата да преустановят работа - тоест прогнозата за времето да изчезне:

"В момента НИМХ продължава работата си ден за ден единствено поради отговорното отношение на министър Красимир Вълчев към важните за държавата и обществото задачи, които изпълняваме, и финансовата помощ от Министерството на образованието и науката. Не знаем докога може да продължи това финансиране и това не е изход от ситуацията, в която бяхме поставени."

Заплахата, че работата може да спре, обаче продължава да съществува заради изчерпаното търпение.
"Време е и Държавата да направи задълбочена проверка как и за какво се разходват предоставяните от нея средства на БАН", се казва още в документа, пратен на премиера. 
В края на юни в интервю за бТВ просветният министър Красимир Вълчев намекна, че има основания за исканията на БАН. 

"По исторически причини този институт е останал в структурата на БАН, която обединява чисто научни институти, които нямат перманентно заложена задача, а сами си възлагат научни задачи и работят по тях”, посочи той. И продължи:

"Поехме ангажимент техният бюджет да е на отделен ред, заяви Вълчев, като обясни, че субсидията на БАН е била увеличена с 25%, но тези пари не са стигнали до метеоролозите, защото са се разпределяли на база научни резултати - а НИМХ има предимно оперативна дейност." В крайна сметка бе обещано пари до института да достигат - на траншове.

Министърът подчерта, че ако друг институт от БАН може да си позволи изцяло да излезе в отпуск през август, то за НИМХ това просто не е възможно.