Телефонните измамници подхванаха и истерията, създадена около чумата по дребния добитък в Странджа. Вчера фермер от казанлъшко село е получил обаждане, че животните му са болни, но срещу съответната сума няма да бъдат проверявани, съобщава Нова тв. Ветеринарни лекари бързо са установили престъпната схема.

"Случаят за измамата е обаждане, че животните - овце, са болни от чума по дребните преживни животни и трябва незабавно да бъдат взети кръвни проби за доказване на тази болест. Съответно след обаждането до мен и към официалния ветеринарен лекар става ясно, че такава болест няма в нашия регион и кръвни проби не се вземат", разказа пред медията д-р Стоимен Шиков.

Опитът за измама се е случил на стопанин в малко казанлъшко село, който не пожелал да коментира инцидента. Измамниците се представили за държавни служители от фонд "Земеделие".

За новата измама предупредиха пред БНР вчера и от Асоциацията на говедовъдите в България.

От браншовата асоциация съветват фермерите, ако получат подобно телефонно обаждане, веднага да известят практикуващия ветеринар и да не допускат във фермата си външни лица.