БСП не можа да съкрати с антикорупционните си намерения и реторика политическата преднина на ГЕРБ. Всеки напън на Нинова или Радев в тази посока се сблъскваха с поне един Георги Гергов, Бенчо Бенчев, "Техноимпекс" и други подобни препятствия. Боязливостта на социалистите по въпроси като КТБ, съдебна реформа, медийни монополи и т.н. е плод на тази тяхна вътрешна зависимост от определени типажи: Бенчо може без БСП, но БСП без бенчовци би била съвсем друга партия.

Тъй като не е алтернатива на ГЕРБ на тази плоскост, БСП търси своя различна идентичност чрез "патриотизация" и завой към националпопулизъм. В състезание с Каракачанов и Сидеров БСП вече дърпа напред с антиевропейската си реторика, хомофобия и раздухване на антиимигрантски настроения.

Призивът на Нинова в този смисъл е: "Нека не си броим бенчовците, а да видим кой е по-голям патриот!" Този призив - въпреки настоящия скандал - всъщност е удобен за всички парламентарно представени партии.

Така у нас "патриотизмът" освен смисъл на антиевропеизъм и хомофобия все по-трайно добива и допълнителен нюанс: извинение за партийна бенчовизация. Нищо от това, разбира се, не се покрива с оригиналния смисъл на понятието - уважение и любов към родината.

Коментарът е от профила на Даниел Смилов във фейсбук. Заглавието е на редакцията.