САЩ да разгледат въпроса за признаването на Русия за държава, спонсор на тероризма.

Това се съдържа в нов законопроект за санкциите срещу Москва, съобщи в. "Комерсант". Изданието твърди, че се сдобило с документа.

Законопроектът е изготвен от сенаторите републиканци Линдси Греъм и Кори Гарднър и колегите им демократи Боб Менендес и Бен Кардин. Значителна част от документа се отнася не толкова до Русия, колкото до американския президент Доналд Тръмп. Ето какво се изисква от него:

• Да събере в единна система всички въведени досега санкции срещу Кремъл - от Закона за противодействия срещу противниците на Америка чрез санкции, известен като CAATSA, до "Закона Магнитски";

• Към правителството на САЩ трябва да бъде създадена санкционна координационна служба за договаряне на поддържането на санкциите с ЕС;

• Блокиране на разплащанията с долари на руските банки;

• Забрана на живеещи в САЩ да извършват операции с новия руски държавен дълг;

• Търсене по света на активи на руския президент Владимир Путин;

• Решаване на въпроса за признаването на Русия за държава, финансираща тероризма.

Документът съдържа и цял механизъм, който да попречи на Тръмп да извади САЩ от НАТО. Като цяло той прилича на вътрешнополитически американски проект, отбелязва "Комерсант". За авторите му Русия е повече или по-малко второстепенна в сравнение с американския президент, който е твърде мек към нея.

Проектът, известен като Закон за защита на американската сигурност от агресията на Кремъл от 2018 г., бе внесен в Сената на 1 август.

Законопроектът започва с обръщение към Тръмп. Авторите го призовават да подкрепи усилията за противодействие на намесата на Русия или други чуждестранни играни в дейността на американските държавни институции и в демократичния процес в САЩ. Следващото пожелание е руското правителство да бъде публично призовано да върне Крим на Украйна и да се откаже от подкрепата на насилието в Източна Украйна от страна на сепаратистите. Там става дума и за окупацията и подкрепата на сепаратистите в Грузия и Молдова. Тръмп трябва също така да поиска от Москва да прекрати подкрепата си за сирийския президент Башар Асад, който според сенаторите продължава да извършва военни престъпления.

Всички въвеждани с отделни закони антируски санкции - от "украинските" до "кибертерористичните", трябва да бъдат обединени в общ механизъм. За координирането му трябва да се създаде специална служба. В момента "политическата" част от санкциите се надзирава от Държавния департамент, а финансовата - от Службата за контрол на чуждестранните сметки към Министерството на финансите.

Предлага се и създаване на Национален обединен център за отговор на хибридните заплахи.

А от финансовата 2020 г. трябва да бъде отворен достъп до бюджетния фонд на САЩ в размер на 250 милиона долара за държави, уязвими от руското въздействие.

Забрана за напускане на НАТО

Значително място в законопроекта е отделено на отношенията между САЩ и НАТО, които Тръмп неведнъж критикува. Предвижда се забрана за финансиране на стъпките, насочени пряко или косвено към подкрепа на опитите на който и да било представител на американското правителство да извади страната от Алианса. Веднъж на всеки 90 дни държавният секретар след консултация с шефа на Пентагона се задължава да представя пред ресорните комисии в Конгреса доклад за заплахите пред НАТО.

В икономическата част на законопроекта най-важното е изискването да се забранят операциите в САЩ и да бъдат замразени активите на 7 руски банкови структури, срещу които вече са наложени санкции. Сред тях са Сбербанк, ВТБ, ВЕБ и Промсвязбанк. Точно от такива санкции най-много се плашат деловите кръгове в Русия, изтъква "Комерсант".

Авторите искат в Държавния департамент да бъде създадена служба по въпросите на киберпространството и цифровата икономика. Те предлагат приемането на закон за предотвратяването на международната киберпрестъпност и вкарване в Наказателния кодекс на поправки, позволяващи федерални обвинения срещу лица, свързани с атаки срещу жизненоважни инфраструктури и системи, свързани с изборите.

В законопроекта се говори и за неразпространение на химическите оръжия. Предлага се оказване на натиск върху руските власти, за да спрат опитите да попречат на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да разследват случаи с използването им. Необходимостта от подобни мерки е мотивирана с предполагаемото използване на отровата новичок срещу живеещия във Великобритания бивш агент Сергей Скрипал, както и с използването на химическо оръжие от страна на режима на Башар Асад в Сирия.

Колкото до предложението Русия да бъде обявена за спонсор на тероризма, тази формулировка изглежда като заявка за кампания в ООН за изключване на страната от постоянните членки на Съвета за сигурност, коментира "Комерсант". От друга страна обаче, именно с този мотив от 1983 г. се въвеждат засилени санкции срещу Иран.