Поне 144 от общо 2400 полета на "Райънеър" в Европа се отменят, след като пилотите на нискотарифната авиокомпания в Германия, Ирландия, Швеция и Белгия потвърдиха, че ще стачкуват в продължение на 24 часа. Към момента става дума за отмяна на около 6 на сто от планираните полети. Стачните действия започват в 01.01 часа по Гринуич в петък, 10 август., съобщиха от профсъюза на служителите на авиокомпанията Кокпит (Cockpit), съобщи Ройтерс.

Миналата година Райънеър заяви, че признава синдикатите, но досега не е постигнал споразумения за колективни трудови договори с персонала си в Европа.
Пилотите настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд и през седмицата трябваше да се проведат преговорите между ръководстото на компанията и синдикатите. Споразумение обаче не е постигнато - няма да има увеличение на разходите за персонал.

До момента е ясно, че стачката ще засегне всички полети от Германия, вероятно и от останалите три държави, където ще има ефективни действия. Според "Ройтерс" се очаква и пилотите от Холандия, но още не е взето окончателно решение. 

На 25 и 26 юли и на 3 август авиопревозвачът беше принуден да отмени 600 полета заради стачка, организирана от ирландския синдикат Форса (Forsa). Конфликтът се задълбочи, след като ръководството обяви миналата седмица, че планира да прехвърли самолети от Дъблин в Полша, което може да доведе до съкращаването на 300 служители - 100 пилоти и 200 души кабинен персонал.

Ирландските пилоти получиха подкрепа от шведските си колеги, които обявиха стачка за 10 август.

По-късно днес, 8 август, се очаква и изявление от ръководството на "Райънеър".