Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира във Фейсбук думите на премиера на Македония Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско. Според Нинова това е преиначаване на историческата истина. Тя призова премиера Бойко Борисов да не приема с мълчаливо съгласие подобни изявления.

Ето какво написа Нинова:

"Изчаках няколко дни премиерът да реагира на думите на македонския му колега Зоран Заев, че "Илинденското въстание е македонско", но той мълчи и до днес. Затова поемам отговорността да кажа следното: личното ми приятелство с г-н Заев, общите идеи и съвместната работа между БСП и СДСМ, общото бъдеще на двете страни като част от Европейския съюз и НАТО са много важни и ние държим на тях, но историческата истина е една и не може да бъде пренебрегвана и преиначавана. С цялото разбиране за сложната вътрешнополитическа ситуация в Република Македония, предстоящия референдум и деликатните баланси, нека те не се решават за сметка на България и да не се поставят на изпитание крехките основи на добросъседството, градени с труд и надежда през последната година. Призовавам премиера Борисов да се откаже от политиката на мълчаливо съгласие с такива изявления, защото по-късно това може да се върне като бумеранг срещу България"

През тази година за втори пореден път Борисов и Заев отбелязаха заедно годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Нинова и Заев иначе са от едно политическо семейство.