САЩ са отделили 5 милиона долара за повишаване на медийната грамотност на населението на Македония, за работа с независими журналисти и установяване на стандарти в редакционната политика на македонските медии, съобщава Нюз.ру.

Мерките се предприемат защото през последните години в Македония са се "активизирали действията по разспространение на дезинформация", източник на която най-вероятно е Русия, се посочва от американската Агенция по международно развитие.

"През последните години в Македония се е активизирала дейността по разпространение на дезинформация. За подобна кампания, която се предполага, че е поддържана от Русия, служат и образци от недемократични режими в други страни от района. При предишното правителство кампаниите за дезинформация станаха обичайно явление за Македония и предизвикаха катастрофално неразбирателство в обществото, както и доведоха до широко объркване и разочарование от демократичните процеси и ценности като цяло", се казва в документа.

Американската агенция смята, че населението на страната "не е достатъчно осведомено, за да може да разпознава достоверната информация от лъжливата и фалшивата". Реализацията на проекта ще спомогне за по-малкото поддаване на хората на манипулации и натиск, смятат във Вашингтон.

Качеството на информацията, която е достъпна на широката общественост в Македония, ще се оценява от организации, които получават финансиране от бюджета на САЩ. Медийната грамотност на населението ще се повишава чрез провеждане на формални и неформални програми за обучение и трениране на разпознаване на дезинформация в медиите. Освен това САЩ ще поддържат "независими журналисти", които ще се опитат да създадат нови информационни платформи в страната.

Преди време за риск от намеса на Русия в референдума за смяна на името на Македония, предупредиха във Великобритания. Москва може да се опита да провали всенародното допитване или да предотврати ратификацията на договора между Гърция и Македония, се сочи в доклад на Комитета по международни връзки на британския парламент. Както е известно, ако бъде променено името на Македония това ще позволи на страната да стане член на НАТО и ЕС.

Смята се, че Москва се опитва да влияе не само на македонските, но и на гръцките граждани. Както е известно преди време от Гърция бях изгонени руски дипломати именно по подозрения за намеса в утвърждаването на договора между Атина и Скопие.

 
Както е известно САЩ взеха скоро решение да върнат в България предаванията на радио "Свободна Европа". Основното тълкуване за тази стъпка е борбата срещу влиянието на Русия, Китай и Турция на Балканите. Но в същото време и заради манипулациите на хората от властта и местните олигарси.