Античните римски пътища са пряко свързани със съвременното икономическо развитие на Европа. Това разкриха учени от университетите в Копенхаген и Гьотеборг, като съпоставиха сателитни снимки на стария континент с исторически карти, съобщава EU Observer.

Местоположението на построените преди две хилядолетия 80 000 километра пътища, голяма част от които са запазени до днес, съвпада с най-гъстонаселените и развити икономически региони. Това се отнася особено за Европа, но също и за Северна Африка и Близкия Изток, които също са били част от територията на Римската империя в разцвета й.

Това проличава и при съпоставянето на сателитни снимки и карти на римската пътна мрежа със снимки на Земята от Международната космическа станция през нощта. Те разкриват, че почти всички големи градове са построени по античните пътища.

Голяма част от солидно построените пътища са запазени и до днес и могат да бъдат картографирани. Това прави астронавтът от НАСА Шейн Кимброу през 2017 г. от Международната космическа станция.

Ключовите римски пътища, които минават през територията на съвременна България са Виа Милитарис, известен също като Виа Диагоналис, който свързва Белград, Ниш, София (тогава Сердика), Пловдив (Филипопол) и стига до Истанбул (Константинопол), а също и Виа Понтика, който свързва Константинопол с градовете по крайбрежието на Черно море.