Руският вестник "Правда" публикува коментар на журналистката Любов Степушова, която прогнозира в скоро време Беларус и Казахстан също да обърнат гръб на Русия и да подобрят отношенията си със Запада. Авторката се придържа към пропагандата на Кремъл, като говори за ролята на "фондациите на Сорос", за "русофобията в главите на младите" и за подготвян "тих уличен преврат" по подобие на Армения, с чието ново ръководство Москва се конфронтира. Коментарът е показателен за настроенията в Русия и затова го публикуваме в цялост, както е преведен от БТА:

След прозападния преврат в Армения се разбра, че подобни сценарии са написани също за Казахстан и Беларус. Русия се надява, че тясната й икономическа интеграция с тези страни ще възпре новите режими да се движат по пътя на Украйна. Трябва обаче да се готвим в скоро време Казахстан да влезе в НАТО и да бъде демаркирана границата с Беларус.

Завой към Запада

Рано или късно Казахстан и Беларус ще заемат открито антируски позиции - векторът на интересите на Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко рязко се измести встрани от Русия. Уплашени от "кримската пролет" и санкциите на Запада, те ако не публично, то поне кулоарно признаха Русия за "агресор". И вземат мерки да се застраховат срещу събития, подобни на кримските, в собствените си страни, при това по две направления: в икономически план залагат на Китай, а в политически - на Запада.

И в двете държави действат активно американски фондации на Сорос, формиращи критична маса за дискредитация на действащата власт чрез подкрепа за националистите. Тези хора, завършили образование на Запад, в Казахстан вече са получили кресла в администрацията, а в Беларус са на подстъпите към високи постове. В Беларус западните специални служби най-вероятно ще изберат силов вариант за вземане на властта; за целта в съседна Украйна се обучават стотици въоръжени бойци. Казахстан ще мине с тих уличен преврат по примера на Армения. Всичко е отрепетирано - в Беларус през 2006 г., а в Казахстан съвсем неотдавна, през 2016-а, когато на протест срещу покупките на земя от китайци се вдигнаха всички големи градове.

Съюзени сме с несъюзни вече страни

Не бива да забравяме, че тези страни вече не са ни съюзници, но още ги подхранваме, осигурявайки им добро темпо в развитието на БВП чрез различни преференции в рамките на Митническия съюз. Неотдавна например "Комерсант" информира, че правителството на Русия е отказало на Казахстан преференции при претоварването на въглища през наши пристанища. Но защо изобщо бе повдигнат този антируски проблем? Какво наложи продажбата на въглищното пристанище Висоцк, отишло у зетя на Назарбаев - Тимур Кулибаев? Нещата с казахстанския износ бяха оправени в последния момент заради сплотената позиция на браншовиците, но портът е продаден. А колко ли още такива договори са внесени в правителството?

Преференциите за беларусите пък се запазват и множат, прикрити с концепцията за Съюзна държава между Русия и Беларус, каквато де факто няма. Москва предоставя на съседната страна огромен пазар за пласмент, евтино я снабдява с петрол, газ, заеми и оръжие, съвсем безплатно й достави например зенитни ракетни комплекси С-300. А Минск отвръща с безвизов режим за 30 денонощия за граждани на 80 страни, при все че между Русия и Беларус няма граничен контрол! И то при терористичната опасност около Мондиала. Съвсем адекватно изглежда ответната мярка - от 1 август е забранено през руско-беларуската граница да минават граждани на страни извън Съюзната държава. В Смоленска и Брянска област засилено се патрулират граничните заграждения, сложени миналата година (нищо че границата не е демаркирана).

Тези примери сочат, че Русия може би вече гледа с повече прагматизъм на партньорите си.

Във вторник, 31 юли, Лукашенко изпрати на Москва друг типичен сигнал. Заяви, че страната му ще диверсифицира износа на храни и ще се насочи към пазара на Китай, информира БелТА.

"За да не зависим само от руския пазар", каза той.

„Затова пък Астана отдавна е в китайски ръце. Там изтъкват, че Китай е основен инвеститор в Казахстан, дори приканват населението да учи китайски. Авторите на неотдавнашно обръщение към казахстанското правителство са изчислили, че "през последните години Пекин е придобил крайно важни стратегически находища и обекти в Казахстан, а квазидържавният дълг на Казахстан към Китай е нараснал само за пет години на повече от 20 милиарда долара".

Страхотна далавера: продават страната на китайците, но искат да си попълват активите в Русия.

Русофобията вече е в умовете на младите

Колкото до идеологията на двете държави, младежта учи по учебници, определящи Русия като завоевател. В Минск, през Дните на украинската култура и кино, бе показан филмът "Киборгите" (за боевете на летището в Донецк по време на въоръжения конфликт в Донбас, б. пр.). Премиерата бе посетена от представители на беларуската власт и на дипломатическия корпус. Опозиционният беларуски печат разказва, че публиката посрещнала финалните надписи с изправяне на крака и бурни ръкопляскания. Във филма има много русофобия - ще споменем следния израз:

"Всички родени по времето на Съветския съюз днес са лузъри и предатели . . .".

За какво да се готвим тогава?

Казахстан сериозно разсъждава дали да влезе в НАТО и вече организира общи програми и учения с блока. Астана предостави на алианса пристанища на Каспийско море, където да претоварва свои пратки за Афганистан. В близките години ще нарасне казахското население с "тюркско самосъзнание", възрастовият състав ще отбележи подмладяване, руснаците ще бъдат прогонени от властовите структури - и всичко това ще формира в тази държава голяма обич към Саудитска Арабия, а тя няма да е в разрез с не по-малко огромната любов към Запада.

С Беларус назряват проблеми около евентуалния развод в рамките на Съюзната държава - демаркиране на границата и излизане от общата система за отбрана. И така нататък, и така нататък... Съдейки по думите на Сергей Лавров за новата политика на Армения, Москва ще бъде нащрек в очакване на резки стъпки от бившите си съюзници - било потискане на руснаците в Казахстан, било вдигане на стена по границата с Русия в Беларус.

Описваните събития не са лоши, нито добри, те са нещо обективно. За да остане суверенна, Русия трябва час по-скоро да се залови със собствената си икономика - и то не с помощта на инвестиции от Китай. Както показва историята, успехът зависи от правителствения екип.

Да припомним, че след дефолта през 1999 г. екипът на Примаков и Масляков напечата пари, но не ги пусна в банките, а зареди сметките на шефовете на предприятията. Това насърчи растежа на икономиката, стигнал 16 процента за девет месеца, и подготви путинския подем. Имаме нужда от подобни мерки, но екипът на Медведев няма как да роди нещо небанално. 

И второ, трябва да подкрепим световната тенденция към протекционизъм. Прагматизмът в отношенията с нашите партньори трябва да определя всяка стъпка на държавата.