Правителството ще предложи Марияна Кънчева и Александър Корнезов да бъдат преизбрани за съдии в Общия съд на Европейския съюз. Кандидатурите на двамата съдии бяха одобрени на днешното заседание на кабинета. Повторната номинация се налага заради изтичането на мандатите им на 31 август 2019 г.

Съдия Марияна Кънчева и съдия Александър Корнезов притежават необходимата правна експертиза и богат професионален опит. Те са личности, които могат да представят всички гаранции за своята независимост и отговарят на условията за заемане на висши съдебни длъжности у нас, което е и изискване към членовете на Общия съд съгласно чл. 254, ал. 2 от ДФЕС, съобщава правителствената пресслужба.

Кои са те

Марияна Кънчева завършва право в Софийския университет и допълнителна магистратура по европейско право в Института за европейски изследвания към Брюкселския свободен университет, както и специализации по икономическо право и по право на интелектуална собственост. Работила е като стажант-съдия в Софийския окръжен съд, правен съветник, адвокат в Софийската адвокатска колегия, генерален директор на Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус при Министерството на външните работи, адвокат в София и в Брюксел.

Александър Корнезов е завършил Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Притежава образователна степен LL.M по европейско право от Колежа на Европа, Брюж, Белгия, както и научна степен "доктор по право" със специалност "Международно частно право" от Института за правни науки към Българската академия на науките.

Работил е като адвокат в адвокатска кантора Van Bael & Bellis в Брюксел, една от водещите в областта на европейското право на конкуренцията и европейското антидъмпингово право. Повече от 9 години е работил като реферандер - т.е. помощник на съдията, в Съда на ЕС.