Турция ще продължи да купува природен газ от Иран на база договор, който изтича в края на 2026 г. Това съобщи турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез днес, ден след като американският президент Доналд Тръмп заплаши, че всеки, който търгува с Иран, няма да прави бизнес със Съединените щати.

Дьонмез заяви, че Турция ще продължи да внася синьо гориво в изпълнение на дългосрочния си договор с Техеран, и добави, че планираните тези дни разговори във Вашингтон ще доведат до разрешение на въпроса. Турска официална делегация е на двудневна визита в Съединените щати, за да бъде намалено възникналото напрежение между партньорите в НАТО.

Вестник "Хюриет" отбелязва, че Турция задоволява предимно от внос почти всичките си енергийни нужди и Иран е ключов доставчик на природен газ и нефтени продукти. 

Нашата делегация е в САЩ и в момента преговаря по много въпроси, сред които и този за санкциите (американските санкции срещу Иран, бел.р.), казва Дьонмез. Аз мисля, че в този диалог ще бъде намерен добрият изход.

На база дългосрочния си договор с Иран, който изтича през 2026 г., Турция внася ежегодно по 9.5 милиарда кубични метра синьо гориво. 

"Ние ще продължим тази търговия, тъй като не можем да оставим нашите граждани на тъмно", казва Дьонмез, като добавя, че търговските връзки между Турция и Иран имат дълга история.

Близо 40% от електроенергията в Турция се произвежда от природен газ.

Като заяви, че санкциите на САЩ по отношение на Иран са едностранни, турският министър на енергетиката отбелязва: "Ние оставихме санкциите на ООН за Иран в миналото. Дори Европейският съюз е изключително раздразнен от днешната ситуация. Ние осъществяваме легална търговия, която е от голямо значение по отношение на сигурността на енергийните доставки".