Контролът над ядрените оръжия и забраната за разполагане на оръжия в космоса са били основните теми по време на срещата на четири между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки. Това разкрива документ, получен от "Политико", който съдържа стратегията на руския президент за срещата и темите, които да обсъди с американския си колега.

Приоритетите на Путин за срещата са свързани основно с желанието да се продължат ключови договори между Вашингтон и Москва за контрол над въоръжаването.

Според темите и позициите, записани в документа, президентът на Русия желае продължаване на сътрудничеството с Белия дом в областта на ядреното разоръжаване. Това е заявено на фона на влошените отношения между двете страни заради конфликтите в Сирия и Украйна, както и заради намесата на Кремъл в изборите в САЩ, която Тръмп отказва да признае въпреки заключенията на прокурора Мълър и Конгреса.

Досега дори най-близките съветници на американския президент твърдяха, че са в неведение за съдаражието на разговорите между двамата президенти. Документът е предоставен на ангрийски език от съветник в администрацияа на Тръмп, и на руски език от руски държавен служител. Той носи заглавието "Диалог по въпросите на контрола на въоръжаването" .

Липсата на каквато и да е информация за съдържанието на продължилата два часа среща на четири очи между Тръмп и Путин предизвика напрежение във Вашингтон. Демократите дори поискаха преводача на президента да бъде разпитан. Докуметът не разкрива дословно съдържанието на разговорите, но от него стават ясни приоритетите на Русия в областта на разоръжаването.

"Като двете главни ядрени сили, ние имаме отговорността да поддържаме националната сигурност", каза Путин на пресконференцията след срещата.

Какво пише в документа?

Според документа, едно от предложенията му е било продължаване с пет години на договора СТАРТ, който ограничава ядрения арсенал на всяка от двете страни. Подобно предложение отговаря на исканото от Демократите в Конгреса, припомня "Политико". Договорът беше подписан през 2010 г. от Путин и Обама и предвижда ограничаване на ядрените бойни глави на всяка страна до 1 500 и възможнос за взаимни проверки. Той изтича през 2021 г.

Освен това Москва е поискала да се "потвърди ангажиментът" към изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан от Рейгън и Горбачов, пише още в документа. Той забранява ядрените и конвенционалните наземни балистични ракети със среден и малък обсег (от 500 до 5500 км.).

САЩ обвиниха Русия в нарушаването му и предприеха ответни мерки, а през 2007 г. Путин заяви договорът вече не служи на интересите на Русия.

Документът съдържа и предложение за нов договор, който забранява и на двете страни да извеждат оръжия в космоса. САЩ и Русия са страни по договора от 1967 г., но той забранява само оръжията за масово унищожение. Смята се че и двете страни, както и Китай, работят за създаване на оръжия, които да могат да унищожават сателити.

Русия е настояла също и за повишаване на доверието и прозрачността в сферата на сигурността, особено в Европа.

Предлагат се също и серия консултации между държавния секретар на САЩ и външния министър на Русия и заместниците им, както и между главнокомандващите на въоръжените сили.

Не е ясно кои от тези предложения в действителност са обсъдени на срещата в Хелзинки и каква е била позицията на Доналд Тръмп.

Белият дом отказа коментар по темата. От там съобщиха само, че Тръмп не е получавал никакъв документ.

Какви са реакциите?

Според някои съветници на президента на САЩ, цитирани от "Политико" не трябва да се вярва на предложенията на Путин за разоръжаване и контрол на въоръженията. Те смятат че руският държавен глава цели да отклони Тръмп от модернизирането на ядрения арсенал на САЩ и създаването на т.нар. космически сили.

Контролът на въоръженията обаче остава една от малкото области, в поддържането на добри отношения между САЩ и Русия има подкрепата и на двете партии в Конгреса.

"Продължаване на договора СТАРТ е приоритет независимо от останалите проблеми в отношенията между САЩ и Русия", казва бившата служителка в Държавния департамент, сега директор на Центъра за контрол и неразпространение на оръжията във Вашингтон. 

"Предвидимостта и стабилността, които този договор предлага, не трябва да стават разменна монета. Не можем и да отлагаме. Руснаците са изразили интерес за сериозни разговори по темата и не трябва да пропускаме този шанс."

Други обаче са на противоположни позиции.

"Той казва, че иска да поднови сътрудничеството в областта на контрола над въоръжаването", се казва в изявление на консервативната НПО Център за отбранителни политики.

"Това предложение, подкрепяно от познатите играчи на американската външна политика, ще забрани на САЩ решително да се противопостави на стратегическата модернизация на ядрения арсенал на Путин; ще отнеме на Америка правото да се отбранява, ако бъде нападната с балистични ракети; ще попречи на създаването на космическите сили на Тръмп."