Американски морски биолози имат тежка задача - да намерят гладуващо и болно бебе косатка възможно най-бързо, разказва Си Е Ев.

Скарлет (или J50) е едва на 3 години и е една от особено заплашените косатки в Североизточния Тих океан. Косатките се следят и познават по снимки, а тя последно е забелязана на западния бряг на остров Ванкувър. Била е летаргична, изключително отслабнала и с дълги периоди на неактивност.

Учените смятат, че става дума за инфекция и се надяват, че силна доза широкоспектърни антибиотици могат да спасят малката косатка. Планират досега неизползван в дивото метод - да дадат антибиотик на живи риби, с които местно племе да нахрани болната косатка. Освен това ще стрелят и по нея със спринцовки.

Проблем е, ако Скарлет е още в канадски води - тогава морските ветеринари няма да могат да я хранят. За да защитят морските бозайници от туристите, Канада имат пълна забрана за храненето на косатки, делфини и китове.

През последните години популацията от косатки в региона намалява заради липсата на храна. Основната диета на най-големите делфини е сьомгата, твърде популярна и сред хората и рязко намаляла през последните десетилетия поради комерсиален риболов. Не помага и фактът, че косатките имат изключително дълга бременност и едва 25% от малките в региона оцеляват до полова зрялост (15 години).