"Мустанг" (Mustang), култовият автомобил на марката "Форд" (Ford) и символ на американската култура, премина днес историческата граница от 10 милиона автомобила, предаде Франс прес. Те са произведени в завода в Детройт, историческата столица на автомобилостроенето в Америка.

Този автомобил, честван в киното и в музиката и признат в целия свят като водещ културен обект на САЩ, си е спечелил правото на голямо празненство в централата на "Форд" в щата Мичиган.

Празникът е в ключов за автомобилния производител момент: продажбите на "Мустанг" в САЩ всъщност са спаднали, но са се ускорили в чужбина, особено в Китай и Германия.

"Форд" се обърна към носталгичното чувство на американците, за да отбележи този етап от историята на емблематичния автомобил, кръстен на дивите коне, препускали в американския Запад.

"Мустанг" е най-продаваното спортно купе в Германия, както и в САЩ", изрази задоволството си днес главният изпълнителен директор Джим Хакет в централата на компанията.

Първият модел е бил представен през пролетта на 1964 година в Ню Йорк, няколко месеца преди обичайния календар на индустрията, след като вече бил разпалил любопитството, за да се превърне в икона.

17 април 1964 година. Хенри Форд II позира пред новия мустанг на изложението във Флешинг Медоуз в квартала Куинс в Ню Йорк.

Боб Мерлис, който тогава е бил юноша, е присъствал на събитието. Той става историк на автомобила и си спомня: "Хората бяха толкова ентусиазирани заради този автомобил. (...) Представяха го като един вид автомобил на свободата." 

"Форд" вече използва миналото си и фактора носталгия. Компанията представи през януари лимитирано издание на модела, кръстен "Мустанг Булит" (Mustang Bullitt), на името на известния филм от 1968 година, в който Стийв Маккуин кръстосваше улиците на Сан Франциско зад волана на един "Мустанг". 

Днешният мустанг.