Американското Федерално бюро за разследване (ФБР) e арестувало още няколко руски граждани в рамките на разследване за голяма измама и пране на пари.

Новината за задържането съобщи руската агенция РИА Новости, като се позова на информация от Генералното консулство на Руската федерация в Ню Йорк.

"ФБР официално ни уведоми за задържането на хора, които са съобщили, че са граждани на Руската федерация. Тази информация сега се проверява", е съобщила пресслужбата на дипломатическата мисия. 

Първоначално са били арестувани петима руснаци - Максим Суверин, Станислав Лисицки, Алексей Ливадни, Николай Тупикин и Кирил Дедусев. Генералното консулство на Русия е отправило молба към ФБР да предостави достъп до задържаните и информация за адвокатите им. 

През юли в Съединените щати беше арестувана 29-годишната Мария Бутина. Тя е обвинена в заговор и шпионаж в полза на чужда държава. Рускинята беше заснета от ФБР да вечеря на четири очи със заподозрян в шпионаж руски дипломат точно преди заминаването му от САЩ през миналия март. Освен това е разполагала с контактите на хора, които разследващите смятат за служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), наследница на КГБ.



Според американското правосъдно министерство Бутина тайно е създала неофициални канали за комуникация с Кремъл, внедрила се е в американски политически организации като Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие и е събирала информация, докладвана на високопоставен руски служител.