Откога познава Димитър Желязков-Митьо Очите, как го е взел на работа и защо в момента го освобождава, как се развива бизнесът на фирмата и какви са били задълженията на Очите в нея - на тези и още въпроси отговаряше пред бТВ тази сутрин Иван Владимиров - управител и съдружник в охранителната фирма "Аркус секюрити" в Бургас. Самият Владимиров, преди да влезе в охранителния бизнес, е бил на висока позиция в полицията в Бургас - шеф на районни управления и началник на сектор "Криминална полиция". До 2004 г., когато се пенсионира. 

Димитър Желязков е назначен в "Аркус секюрити" през 2015 г., а в момента тече процедура по освобождаването му от работа - "така че да му запазим правата", обясни Владимиров тази сутрин. Причината за освобождаването му не е арестът, а здравословното състояние на консултанта, става ясно още от думите на работодателя му. Желязков бил назначен като консултант с идеята личните му контакти и връзки да доведат до привличане на повече клиенти.

"Не е била работата му притискане, заплахи, изнудвания, ако това се опитвате да намекнете", заяви Владимиров.

Желязков е бил препоръчан за работа в компанията от негов познат. По думите на работодателя - въпросният познат "не представлява интерес" за обществеността, "но не е Бенчо Бенчев, ако това намеквате" (общинският съветник в Бургас и бизнесмен, който е и съдружник в охранителната фирма и бе задържан с Очите в Истанбул - б.р.).

Иван Владимиров разказа, че служителят му е бил в Турция (където бе задържан и чака екстрадиция, след като бе обявен за международно издирване след акция на полицията в Бургаско - б.р.) заради лечението си. Именно в Турция Желязков си правил няколко операции, имало усложнения и се лекувал там след атентата срещу него през 2016 г. От думите на управителя на фирмата се разбра след нарочен въпрос, на който той отговори утвърдително, че Митьо Очите е бил в отпуск във времето, в което е задържан в Истанбул.

Иван Владимиров обяви, че познава Димитър Желязков от двайсетина години. Настоящият шеф на охранителната фирма познавал всички хора в региона, които са били "от оперативен интерес" през годините, поради полицейската си работа. 

"Работил съм с него преди много години. В ситуации на профилактични мероприятия или престъпления, които не са извършени от него", заяви още Владимиров на въпроси разследвал ли е настоящия си служител, докато е бил полицай.

Попитан защо взема на работа "доказан престъпник, който сам се е признавал за водач на организираната престъпна група за наркотици", Владимиров реши да припомни: 

"Знаете ли, преди време имаше цяла служба, която търсеше работа на излезлите от затвора, за да бъдат ангажирани в обществения живот. Не казвам, че сме го направили заради това, целта беше комерсиална. Но не виждам каква е пречката, след като си е изтърпял наказанието и отговаря на условията - да бъде на работа. Не, не говоря за мисия, само ви припомних как беше преди години. Нашата цел е комерсиална – да използваме за нашата дейност, това, което може да даде той."

Владимиров не каза какви са връзките на Димитър Желязков, а уточни, че дали даден човек върши работата, за която е назначен, добре, се разбира в хода на работата. Не отговори какви обекти за охрана е привлякъл консултантът му. Но отрече в поредица разменени въпроси и отговори да е подставено лице на Желязков в "Аркус секюрити".

Това стана, след като водещата Мария Цънцарова извади съдебни показания на самия Димитър Желязков, в които той първоначално казва, че е "взел" Владимиров на работа от други охранителни фирми, но непосредствено след това поправил показанията с това, че "познава Владимиров" от други фирми. "Съмнявам се да е казал това, защото просто не е вярно", заяви Владимиров.

Иван Владимиров опроверга и разследване на бТВ, според което синът му Методи, който работи в местния затвор, където Митьо Очите излежаваше присъда, е бил част от схема за наркотици. Въпросното разследване шефът на "Аркус секюрити" нарече "скалъпено" и изрази увереност, че това ще се разбере, както и кой "плаща" за това.

Владимиров потвърди, че дъщеря му работи в полицията, но категорично отрече тя да има нещо общо с разследващи функции или работа по случаи, свързани с Митьо Очите, защото е на длъжност юрисконсулт и се занимава със съвсем други работи. 

За общинския съветник от Бургас, голям бизнесмен и съдружник в "Аркус секюрити" Бенчо Бенче, Иван Владимиров каза, че двамата се познават от над 20 години. 

"Трудолюбив човек, помагал на много хора, не говоря за финансиране на партии, защото през последните дни медийните усилия бяха насочени натам – кой имал черна каса и кой нямал. Той е бил в помощ на хората. Сигурен съм, че не е мислил кой от коя партия е."

Владимиров обясни, че не е знаел защо Бенчев се е оказал в Истанбул и бе задържан с Димитър Желязков. По думите му не може да е наясно с денонощния живот на хората, с които работи.

Разговорът се върна и назад към 2016 г., когато при опит за покушение срещу Митьо Очите в Несебър загина един от гардовете на "Аркус секюрити". Въпросният гард към онзи момент е и съдружник във фирмата, а след това дяловете му наследяват роднините му. По думите на водещата Цънцарова - която обясни, че се позовава на протоколи от разпити, въпросните роднини се били отказали доброволно от акциите в охранителната фирма "срещу нула лева". Владимиров отново обвини водещата във внушения и заяви, че прехвърлянето на дялове тогава се е движело от адвокати и ако е бил предупреден да подготви документи за събитията тогава, е щял да го направи, за да може да отговаря на конкретните въпроси. 

По думите на Владимиров убитият гард, който е бил негов служител, и Очите са били приятели. И отрече да има договор, според който гардът и съдружник във фирмата да е бил личен охранител на консултанта във фирмата.