Сирийският президент Башар Асад, срещу чийто режим седма година се води гражданска война, контролира по-голямата част от Сирия, става ясно от данни, публикувани от турското издание Yeni Safak. Кюрдите са вторите на картата на раздираната от гражданска война държава.

Сирийският народ продължава да страда заради конфликта, в резултат на който над 5 милиона сирийци са бежанци, а други 6 милиона са разселени вътре в страната. В същото време за последните 4 месеца подкрепяните от САЩ сирийски кюрдскиОтряди за народна самоотбрана (ОНС) и Кюрдската работническа партия (ПКК) са увеличили подконтролната си територия от 25 на 28% от цяла Сирия.

Според изчисленията на държавната Анадолска агенция между 18 април и 8 август ОНС/ПКК и сирийските правителствени сили са увеличили своите територии, докато въоръжената опозиция и "Ислямска държава" са загубили позиции, отбелязва вестникът. През последните четири месеца правителството в Дамаск е повишило с 1% контрола си над Сирия и сега управлява 109 136 кв. км от общо 185 180 кв. км, колкото е цялата територия на държавата.

Турското издание посочва, че режимът на Асад, понякога нарушавайки договорките от Астана, си е върнал районите Източна Гута, Дераа и Кюнейтра, които по-рано бяха на въоръжената опозиция. След турската военна операция "Маслинова клонка" в началото на годината ОНС/ПКК са загубили част от подконтролните си райони си, но за сметка на това имат териториални придобивки в източната част на Сирия.

Сирийските кюрди, наречени от турското издание "терористична групировка", с въздушната подкрепа от САЩ са разпрострели властта си в Сирия над 55 967 кв. км спрямо 51 379 кв. км в началото на разглеждания период, или 27.7% от територията на страната при 25% по-рано.

Терористичната групировка "Ислямска държава" в момента присъства в три различни сирийски района с обща площ 6 040 кв. км. През посочения период тя е загубила около 3700 кв. км и сега контролира едва 3.3% от цялата територия на страната, макар допреди близо три години да контролираше половин Сирия и една трета от Ирак.

Днес ДАЕШ (арабският акроним за "Ислямска държава") продължава да е активна в няколко села на изток от река Ефрат, източните селски райони на провинция Хомс и някои квартали на Ас Сувейда. След като загуби предградието на Дамаск Източна Гута през април, въоръжената опозиция и антиправителствените сили се евакуираха и от провинциите Дераа и Кюнейтра след споразумение с Русия и Дамаск.

Съгласно данните на турското издание опозицията в момента контролира 18.625 кв. км, или 10% от територията на Сирия. Тя все още властва в североизточната провинция Идлиб, Западно Алепо, северните селски райони на Туркменската планина и Латакия и региона Ат Танф, в близост до границата на Сирия с Ирак и Йордания.

Отбелязва се, че 4147 кв. км от 18 625-те километра, контролирани от въоръжената опозиция, са зоните, освободени в хода на турските военни операции "Щит на Ефрат" и "Маслинова клонка". Още 7700 кв. км в източносирийския район Ат Танф пък са под контрола на подкрепяните от САЩ въоръжени формирования.