Общинският съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев неотдавна на случайна среща е разказал лично пред бившия депутат от левицата Георги Кадиев, че назад в годините, когато Бойко Борисов е бил главен секретар на МВР, той и помощникът му тогава Цветан Цветанов са му били на гости. Цветанов останал отвън.

Това разказа самият Кадиев пред Клуб Z тази сутрин. По думите му е щял да разкаже историята и в ефира на бТВ, където бе поканен за участие, но с аргумента, че времето не стигнало заради интервюто с работодателя на Димитър Желязков-Митьо Очите Иван Владимиров времето не стигнало. 

Бившият депутат от левицата Георги Кадиев, който през 2005 г. бе в листата на социалистите в Бургас, се запознал тогава за първи път с Бенчев. По това време бизнесменът пак е общински съветник, но от местно сдружение и няма общо с БСП. Години по-късно - преди няколко месеца, Кадиев и Бенчев се срещат случайно в ресторант. Говорят си за политика и Бенчев разказал епизода отпреди 20 години, когато Бойко Борисов е главен секретар на МВР, а Цветанов - негов помощник.

"Такива като Бенчев са десетки и са в сивата зона между всички партии - веднъж финансират едни, друг път - други, а често - всички. Понякога директно си купуват мястото в нечия листа и влизат в политиката", смята Кадиев.

Той пита дали тази история на Бенчев е истина и дали някой от замесените ще я опровеграе. Цитира и интервю на общинския съветник за бургаската медия "Грамофона" от 2017 г. По това време Бенчев е пак под прожекторите - заради появята си на празник с новия си "Ролс-Ройс". Във въпросното интервю бизнесменът казва: "Ще оправдая много мнения относно това дали бизнесът ми е чист. В моята къща са минали 80% от държавниците. Те не се притесняват да дойдат у дома, защото бизнесът ми е чист. Всички президенти и премиери са били вкъщи. И ще ви кажа - двама честни и чисти познавам - Желю Желев и Жан Виденов. За настоящия премиер няма да говорим, той е мъжкар за мен. Държи на думата си, но не е коректно да говоря за него, когато е на пост. Когато стане президент, ще кажа какъв е бил като премиер, а когато се пенсионира, ще кажа какъв президент е бил. Лошо за него не мога да кажа."

"Сега Бенчо се отмята, предполагам са му казали да си мълчи. Най-нормалното е Борисов и Цветанов да отрекат или потвърдят. Нека го отрекат, нека ме нарекат лъжец, аз ще реша какво да предприема. Няма да го направят. Знаете ли защо? Защото са били там, имало е десетки други хора, охрана, гости и т.н. и никога не знаеш дали някой от тях няма да се разприказва. Затова и двамата просто ще си траят", каза Кадиев и след това публикува във фейсбук позиция, в която го повтори.

По думите на бившия депутат и зам.-министър историята с Бенчо Бенчев е поредната, която показва как между официалната и неофициалната власт у нас има симбиоза. И не става дума само за настоящи управляващи или опозиция, а за начина, по който работят партиите на прехода до ден днешен. 

По думите му между управляващи и опозиция в момента се разиграва пинг-понг: "Преди БСП бяха хванали ГЕРБ натясно с Живко Суджука и хасковските далавери, сега - обратно. И така ще си играят на пинг-понг. Кой когото хване. От което обществото като цяло нищо не печели." 

Въпреки че атаките от ГЕРБ към БСП заради Бенчо Бенчев не спират, още на 7 август при задържането на Димитър Желязков-Митьо Очите заедно с Бенчев в Истанбул премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов направи коментар по случая. И той гласеше, че случай като този с Бенчев и попадането му в листи може да се случи във всяка голяма партия. "В голяма партия винаги може и такива да се вкарат. (...) Местните организации винаги могат да направят някоя беля", каза Борисов тогава, цитиран от БТА. Лидерът на ГЕРБ напомни, че в такива случаи решението е "веднага гоним, махаме и толкоз". И заяви: "Ако очаквате да нападна г-жа Нинова, няма да го направя."

Самият Кадиев бе изключен от БСП през 2015 г. преди местните избори, на които Бенчо Бенчев влиза в листите на БСП в Бургас от гражданската квота. От бургаската структура на БСП, след като изключиха бизнесмена от групата си, общинари в морския град смятат темата за приключена. Официалната версия е, че Бенчев е бил предложен в листите от пенсионерските клубове в града, на които редовно помагал.