Когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение. Това каза днес премиерът във връзка думите на македонския премиер Зоран Заев, който в телевизионно интервю за 1TV от 4 август заяви, че Илинденското въстание е македонско.

Заради това изказване на Заев Борисов бе атакуван от лидера на БСП Корнелия Нинова - че не е реагирал. Точно преди седмица Борисов и Заев заедно честваха в Благоевград 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

"Независимо дали е казано преднамерено или не, отговорността е на този, който го е изрекъл", зави Борисов, цитиран от "Фокус".

Не стана ясно дали тези му думи са сериозен намек за ревизия на българската подкрепа за членството на Скопие в ЕС. 

Иначе Борисов присъства днес на церемонията след края на военно учение - многонационалната съвместна подготовка на Сухопътните войски "PLATINUM LION 2018", която се проведе на учебния полигон "Ново село". В нея участваха 700 военнослужещи от осем държави – България, Силите на САЩ в Европа, Румъния, Молдова, Албания, Сърбия, Грузия и Черна гора. Планиращият и провеждащият учението полковник Стоян Шопов връчи отличия на 27 военнослужещи за добро представяне по време на съвместната подготовка.

"Поздравявам българското командване, за първи път планират, ръководят и са се справили прекрасно с това мащабно занятие. С тези учения ние променяме мисленето, учим се да воюваме заедно, да се отбраняваме и да гарантираме сигурността не само на Балканите, на нашите граждани, а и на Черноморския регион".

Това написа в профила си във фейсбук Борисов. Съвместните учения текат от 30 юли.

"Едно прекрасно съоръжение за подготовка, тренировка и възпиране е съвместната ни база, която заедно с американските колеги имате възможност да използвате тези дни", добави министър-председателят.

При одобрение на проектите за превъоръжаване на Българската армия трябва да се вземе предвид съвместимостта с армията на НАТО, каза още Бойко Борисов след церемонията по закриване на учението. 

Решили сме да вложим 3-4 млрд. лева в превъоръжаване, въпреки че има много други сектори, които имат нужда, затова новото оборудване за армията трябва да бъде ефикасно, евтино, съвместимо с това на партньорите от НАТО, а и да бъде взето предвид мнението на военните експерти, заяви премиерът.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев се надява до края на годината да бъдат подписани договори по един или два от проектите.