„Мащабна корупционна афера, която обединява политици от няколко партии“. Така организаторите на протеста „Да запазим Корал“ определиха съдбата на девствения залив южно от село Лозенец, община Царево. Около стотина души се отзоваха на поканата да призоват от брега Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да обяви Корал и прилежащите му земи за защитена територия. Основанията им за това се виждат – широките стотици метри дюни, където се намира природната забележителност "Блатно кокиче".

Организаторите на протеста - сдружението „Да запазим Корал“ и сайта „Биволъ“, обявиха, че им предстои среща със служебния регионален министър Екатерина Захариева.

Собственикът на 130 декара на брега има строителни разрешителни за ваканционен комплекс за няколко хиляди души. Според протестиращите строителните разрешителни са незаконни, защото се презаверени от община Царево в противоречие с ограниченията в Закона за черноморското крайбрежие. Бившият регионален министър Лиляна Павлова е отменила част от разрешителните и това е потвърдено от съда.

ДНСК и Районната прокуратура в гр. Бургас да отменят останалите 12 строителни разрешения на „Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс” ЕООД, касаещи зоната зад плажа Корал, аналогично на отменените 3 от Бургаския административен съд“, се казва още в исканията на протестиращите.

Сдружението „Да защитим Корал“ обвинява МОСВ, че „целенасочено мълчи и потулва вече повече от година входираните експертизи и документи за обявяване на Корал за защитена територия, доказващи пряко наличието на уникални хабитати, защитени по европейските директиви“.

Всъщност заливът е бил защитена територия до 11 август 2003 г., когато екоминистърът Долорес Арсенова заличава от регистъра на защитените територии природната забележителност "Блатно кокиче" в къмпинг "Корал" в землището на с. Лозенец, община Царево, поради "необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му". Експерти обаче оспорват това твърдение и по неофициална информация, преписките в екоминистерството са в посока местността отново да бъде обявена за защитена територия.

Сагата „Корал“ започва през 2002 година, когато община Царево продава 130-те декара за 7 долара/кв.м, което е в пъти под пазарната стойност. По-късно земята е препродадена със серия от сделки на испанска компания, която подготвя проекта. Следва серия от обжалвания и отменени административни актове, което засега запазва местността.

Докато продължава сагата, община Царево не прави нищо в района – пътят е разбит, няма никаква друга инфраструктура, къмпингуващите са хаотично разположени из дюните, няма сметосъбиране. Всичко това възпрепятства законното развитие на този вид туризъм. Това настройва и част от местните хора срещу протестиращите и те подкрепят проекта за огромното строителство.

„Преди малко една репортерка ме попита защо не направихте протеста на шамандурата, а ни карате да идваме тук в жегата. На нея ще ѝ кажа, че медиите не ни интересуват, защото в България те се превърнаха в символ на порнография. Ако не бяхме тук в последните години, плажът вече щеше да е застроен“, каза основателят на „Да запазим Корал“ Атанас Русев.

Протестът поиска още „да се санкционира община Царево, в лицето на кмета и главния архитект, които са презаверили множество стари строителни разрешения, съдържащи параметри на застрояване, напълно противоречащи на закона за Черноморското крайбрежие от 1 януари 2008 г. и всички последващи добавки". Настояха още за „приемане на специализираните кадастрални карти на дюните по черноморското крайбрежие от страна на Агенцията по кадастър съгласно решението на НС от юли 2013 г."