Американската филмова академия обяви поредица от промени, които ще засегнат организираните от нея награди „Оскар“, включително и въвеждането на нова категория. От следващата година ще се връчва и отличие за изключителни постижения в популярното кино. За последен път нова категория бе обявена през 2001 г. – откогато съществува оскарът за най-добра пълнометражна анимация.

Подробности за условията за допустимост в новата категория все още не са обявени. Но засега има само един най-добър начин за измерване на популярността в киното – броят зрители, платили да гледат филма. Изглежда вече парите не са достатъчна награда за създателите на блокбъстъри, те искат и престижа, който само прочутата златна статуетка може да им донесе.

Въпреки че засега не знаем подробности, изглежда сигурно, че ще има несъгласия и нужда от повече обяснения какво ще промени новата категория. Защото и досега нерядко някои от най-популярните филми през годините са се окичвали със значителен брой оскари – да припомним само няколко „Списъкът на Шиндлер“, „Титаник“, „Гладиатор“, „Беднякът-милионер“, „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“.

В писмо, изпратено до членовете, Академията обяви също, че телевизионното излъчване на наградната церемония вече ще бъде под три часа, което означава, че някои от 24-те категории ще бъдат обявявани по време на рекламните паузи и добавени в записа по-късно. Тазгодишното излъчване на награждаването, на което за най-добър филм бе обявен „Формата на водата“, продължи почти четири часа.

Целта на съкратеното времетраене е телевизионното излъчване на церемонията да бъде достъпна за повече зрители. Тази година награждаването имаше най-ниската телевизионна аудитория в САЩ в историята, а съперничещите си филми бяха главно по-нискобюджетни.

През 2009-а броят на номинациите за най-добър филм бе вдигнат от пет до възможност за десет, което увеличаваше шанса в състезанието да влязат повече блокбъстъри. През следващите години номинации получиха „Аватар“, „Генезис“, „Марсианецът“, „Гравитация“ и „Ирата на играчките 3“.

Обявяването на подробностите предстои, но изглежда доста вероятно, че най-сетне супергеройските филми ще имат възможност за оскаров пробив, а от тях с най-голям шанс ще бъде „Черната пантера“. Всъщност, вече има предположения – и от Академията потвърдиха, че е възможно – той може да бъде номиниран дори в две категории – за най-добър филм и за най-добър популярен филм.

Следващата оскарова церемония ще се състои на 23 февруари, като сред ранните фаворити за най-добър филм са сочени римейкът на Брадли Купър на „Роди се звезда“, „Ако Бийл стрийт можеше да говори“ (новият филм на Бари Дженкинс след „Лунна светлина“) и драмата на Деймиън Шазел („Ла ла ленд“) „Първият човек“ за Нийл Армстронг.

Площад Славейков