ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ

Националният съвет на БСП окончателно одобри водачите (виж списъка по-долу) на червените листи за предсрочните избори на 5 октомври, като остави под въпрос участието на двама души – на бившия външен министър Кристиан Вигенин (Благоевград) и на депутата от миналия парламент Йордан Стойков (Габрово).

                 Йордан Стойков

Причината за Стойков е ясна – днес на път за пленума той катастрофира тежко и в момента все още е в кома. Вероятно на неговото място водач може да стане областният управител на Габрово Николай Григоров.

Що се отнася до Вигенин той е категорично нежелан от структурата в Благоевград. Твърди се, че всички нейни членове са готови да подадат групова оставка, ако Изпълнителното бюро продължи да настоява водач да е бившият външен министър. Според председателя на БСП Михаил Миков предстоят допълнителни разговори с организацията от Благоевград, преди да се реши окончателно кой ще оглави листата.

„20 процента от водачите са нови лица“, похвали се след края на пленума Миков.

Всъщност изцяло новите лица са три - ректорът на Русенския университет и общински съветник от БСП проф. Христо Белоев, областният управител на Разград Стоян Ненчев и бившият зам.-министър на финансите в кабинета "Орешарски" и бивш зам.-кмет на Пловдив Георги Търновалийски. Ненчев и Търновалийски бяха в листите и на парламентарните избори през 2013 г., но на неизбираеми места.

                     Иван Иванов

Миков обаче обърна специално внимание на Иван Иванов, който ще води листата на БСП в Шумен. Той не е бил водач на листа, но се прочу като зам.-министъра на вътрешните работи с най-кратък мандат. Иванов бе на поста само за няколко часа по времето на кабинета „Орешарски“. Причината станаха публикации в медиите, разкриващи, че според информационната система ДАКСИ през 1995 г. той е бил управител на шуменския клон на групировката СИК. След оповестяването на данните МВР шефът Цветлин Йовчев незабавно поиска оставката на Иванов и той бе отстранен. „Незабавно поисках оставката му от поста. Неговата кандидатура не е мое предложение, приех политическо назначение, предложено на министър-председателя от парламентарната сила, която е излъчила г-н Иванов като депутат в 42-рото Народно събрание. Аз самият се запознах с него едва днес", оправда се тогава Йовчев.

Днес Михаил Миков заяви по повод Иванов, че той е „от новите лица“.

„Той е областен председател има професионални качества и може да води шуменската листа“, обясни лидерът на БСП.

Попитан не се ли притеснява, че името на Иванов беше свързано с един от големите скандали в миналото управление Миков отговори:

„Те от „Ало, Ваньо“ не се притесняват“. (Визирайки назначението на Ваньо Танов за шеф на Агенция "Митници" - бел. ред.).

Според него скандалът около Иванов е „тенденциозна история“ и той е попаднал „повишена компрометируемост“.

Пленумът реши още, че червените ще се явят на изборите под името "БСП - Лява България".

 

А ето и кои са водачите на листи на БСП:
Благоевград – Кристиян Вигенин (под въпрос)
Бургас - Петър Кънев
Варна - Ангел Найденов
Велико Търново - Марияна Бояджиева
Видин - Михаил Миков
Враца - Георги Божинов
Габрово - Йордан Стойков (под въпрос)
Добрич - Светла Бъчварова
Кърджали - Милко Багдасаров
Кюстендил - Мая Манолова
Ловеч - Димитър Горов
Монтана - Емил Райнов
Пазарджик - Янаки Стоилов
Перник - Валери Жаблянов
Плевен - Румен Гечев
Пловдив-град - Георги Търновалийски
Пловдив- област - Димитър Дъбов
Разград - Стоян Ненчев
Русе - Христо Белоев
Силистра - Антон Кутев
Сливен - Таско Ерменков
Смолян - Дора Янкова
София (23 МИР) - Жельо Бойчев
София (24 МИР) - Стефан Данаилов
София (25 МИР) - Михаил Миков
София-област - Корнелия Нинова
Стара Загора - Драгомир Стойнев
Търговище - Явор Куюмджиев
Хасково - Чавдар Георгиев
Шумен - Иван Иванов
Ямбол - Атанас Мерджанов