Европейската комисия одобри поисканата от България допълнителна техническа помощ чрез Програмата за подкрепа на структурните реформи (ППСР), съобщи представителството на ЕК в София.

Това позволява финансирането на проекти, насочени към реформи на процедурите по несъстоятелност, подобряване на съдебната инфраструктура и корпоративното управление на държавни предприятия. Това са сред реформите, които България се ангажира да изпълни преди да влезе в "чакалнята" на еврозоната - ERM II (механизма на обменните курсове).

Финансирането е 1.5 милиона евро, които България доброволно ще прехвърли от нейния компонент за техническа помощ в Европейските структурни и инвестиционни фондове към ППСР.

Приложената към решението работна програма очертава конкретните действия, които ще се финансират и посочва приоритетите, целите и очакваните резултати от проектите за реформи.

Тези реформи са важни и във връзка с плавния преход към валутния механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната. Българските власти се ангажираха с изпълнението на редица предварителни условия в контекста на очакванията за присъединяване към ERM II и Банковия съюз до юли 2019 г.

Комисията създаде Службата за подкрепа на структурните реформи през 2015 г. в помощ на държавите членки, които подготвят, изработват и прилагат институционални, структурни и административни реформи. Службата управлява Програмата за подкрепа на структурните реформи, която е достъпна за всички членки на Европейския съюз по тяхна заявка.

През юли България подаде молбата си за т.нар. чакалня на еврозоната. Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че искаме влизането в нея да стане едновременно с членството в Европейския банков съюз. България вече получи подкрепата на Еврогрупта за намерението си за членство в ERM II и банковия съюз. По предварителна информация сроковете това да стане са юли догодина.