Григор Димитров е на четвъртфинал на турнира "Роджърс къп" от серията "Мастърс 1000" в Торонто. В нервен мач, преминал на приливи и отливи, първата ни ракета измъкна успех с 2:1 сета срещу Франсис Тиафо (САЩ) - 7:6(1), 3:6, 7:6(4).

Двубоят продължи два часа и половина. Димитров и в предния кръг спечели трудно. Срещу 20-годишния американец, който има всички качества за силна кариера в тениса, Григор явно не се чувстваше комфортно на корта, но прояви характер, а и опитът му помогна в решителния момент на третия сет.

Българинът често недоволстваше и жестикулираше, в третия сет получи предупреждение от съдията за остра реакция, след като изтече времето му за изпълнение на сервис и той изстреля топката демонстративно.

В първия сет Тиафо проби за 3:2 след неубедителен сервис гейм на Димитров. Първата ни ракета обаче моментално отвърна и изравни. Така се стигна до тайбрек, в който петият в световната ранглиста даде само точка на своя съперник.

В средата на втория сет настъпи спад в играта на Григор, грешките му зачестиха, а Тиафо придоби увереност, вървеше неговият сервис, както и играта от основната линия. Той направи пробив за 4:2 и този път това му стигна да грабне сета, макар че при 3:5 Димитров имаше брейкпойнт, който не съумя да материализира.

Атлетичният янки изравни и вкара срещата в трети сет. Частта започна отлично за Тиафо и кошмарно за Григор - 2:0. Двойна грешка позволи на най-добрия ни тенисист да върне пробива в четвъртия гейм - 2:2.

До края двамата печелеха сервис геймовете си - Тиафо по-лесно, Димитров по-трудно и отново с нерви и колебания в играта.

Отново тайбрек, в който американецът поведе с минипробив - 4:2. Тук обаче Григор стисна зъби и направи обрат, за който помогна и запомнящ се минаващ удар от бекхенд.

Победа с 2:1 и подобрено представяне на "Роджърс къп" в сравнение с миналата година, което означава, че Димитров ще прибави точки в актива си, каквото и да стане до края на турнира. 

За място на полуфинала той ще спори с намиращия се в отлична форма Кевин Андерсън (РЮА), който се справи с изненадата на турнира Иля Ивашка (Беларус, №125 в света) - 7:5, 6:3. Григор води с 6:1 победи на южноафриканеца, но последната им среща бе през 2016 г.