България не само закъсня с позицията си срещу изказването на македонския министър-председател Зоран Заев, че Илинденското въстание е "македонско", но и самата позиция е "овъртолена" и беззъба.

Такова становище изрази в сутрешния блок на бТВ дипломатът и бивш външнополитически съветник в кабинета на тройната коалиция Боян Чуков. Чуков бе в студиото, за да коментира престрелките между БСП и ГЕРБ, Министерството на външните работи - от друга страна, а вече и премиера Бойко Борисов след изказването на Заев отпреди близо седмица.

Тази година двамата премиери честваха заедно в Благоевград на 2 август 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание - знак на добрата воля на двете държави след подписването на Договора за добросъседство. Прибирайки се у дома обаче, в тв интервю на 4 август Заев заяви, че въстанието е "македонско". Не последва реакция от българска страна.

Преди два дни чрез профила си във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува управляващите за липса на позиция. Отговори й задочно вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. "Не приемаме поучения как трябва да се защитават националните интереси от партия, която през 1946 година предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия", коментира Захариева.

Вчера и на премиера Борисов му се наложи да коментира въпроса. В отговор на журналистически въпроси той призова Заев да си мери думите и даде заявка, че когато дойде време да подкрепим Македония за ЕС и НАТО, ще си спомним тези негови думи.

Официално обаче държавата не е пратила протестна нота на Скопие. За такава настоя днес Чуков.

"Напоследък наблюдаваме, че международните споразумения остават само на хартия. Но това беше полезно, стрес тест за българския елит и управляващи - да се види кой как реагира. Това изказване е от 4 август. Още на следващия ден посланикът трябваше да бъде привикан и да му се връчи протестна нота. И премиерът да каже, че може да преосмисли подкрепата си за ЕС и НАТО. Позицията е много овъртолена, трябваше да бъде ясна и да се реагира веднага", посочи Чуков.

По думите му България като член на ЕС и НАТО трябва да съобразява външната си политика с тях. Но не за сметка на националните интереси. "Този добросъседски договор ще остане на хартия, ако нашето поведение остане такова, каквото е в момента", допълни дипломатът.

И пак призова за реакция с критика, че не обръщаме внимание на важните теми в международната политика за сметка на вътрешните:

"При такива съдбовни теми ние се занимаваме с вътрешнополитически кеч."

"Г-н Зоран Заев е македонстващ. Не го причислявам към истинските македонци. Допускаме огромна грешка - отново мислим, че Зоран Заев е вечен. Той стана министър-председател, подкрепян от неправителствените организации на Сорос. С укрепването на американския президент Доналд Тръмп той ще си отиде, защото е от кръга от кохортата на Хилъри Клинтън. След две години, когато дойде време за ЕС и НАТО, Борисов и Заев може да не са министър-председатели", каза в заключение Чуков.