За днес е обявена стачка на пилотите на ирландската нискотарифна авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) в Германия, Ирландия, Белгия и Холандия, съобщи ирландският вестник "Индипендънт".

Броят на пътуващите, които ще се изправят пред анулиране на полетите си, нарасна до 67 00 души, тъй като се очаква стачкуващите да прекратят работа за 24 часа.

Общо 20 полета са анулирани от и до Ирландия, 22 в Швеция, 104 в Белгия и 250 в Германия, след като германският синдикат "Кокпит" (Cockpit) обяви, че членовете му също ще се присъединят към стачката. Така броят на отменените полети става общо 396, без да се отчита вероятното анулиране на полети и в Холандия.

"Кокпит" обяви, че членовете му ще стачкуват от 3.01 ч. сутринта на 10 август до 2.59 ч. сутринта на 11 август. Синдикатът съобщи в в комюнике, че всички полети на "Райънеър", които са били планирани да излетят от германските летища, няма да го направят, тъй като постоянните пилоти на "Райънеър" в Германия ще стачкуват.

Персоналът на авиокомпанията настоява за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

На 25 и 26 юли и на 3 август авиопревозвачът вече беше принуден да отмени 600 полета заради стачка, организирана от ирландския синдикат "Форса" (Forsa).

Конфликтът се задълбочи, след като ръководството обяви, че планира да прехвърли самолети от Дъблин в Полша, което може да доведе до съкращаването на 300 служители - 100 пилоти и 200 души кабинен персонал.

Ирландските пилоти получиха подкрепата на колегите си от Швеция, Германия, Белгия и Холандия.