Премиерът Зоран Заев коментира на профила си във Фейсбук спора, разгорял се в България по повод изявлението му, че Илинденското въстание е македонско. Заев изтъква, че приятелството между двата народа е искрено.

Той заявява, че Македония сега повторно намира своя брат в лицето на България. И специално отбелязва, че премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева са се борили за Македония и нейната евроатлантическа интеграция все едно се борят за своята земя.

Ето какво казва Заев със съкращения:

"Гледам в приятелска България се отвори дебат за това дали и двата народа градим ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество. Критиците да нямат дилема, че приятелството и сътрудничеството са искрени. Повече от една година честваме заедно исторически събития (припомня за честванията на Илинден, Самуил, Кирил и Методий )

Липсата на приятелство беше загуба и за двете страни. Ние повторно намираме нашия приятел и брат. Да не позволяваме да се връщаме назад. Някога може би не сме достатъчно внимателни ние, политиците, някога може да правим и грешки, но вярваме, че това е само невнимание, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство като това, за което се подписахме в договора за добросъседство.

Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министър Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и в Съвета на Европа да получим дата за преговори? Бореха се, все едно се борят за своята земя.

Нима можем да се правим на слепи и глухи когато гледаме и слушаме, че България направи много и успя да помогне на Македония за покана за членството в НАТО? Нима цяла Европа не видя как България помага на Македония и Западните Балкани да се приближат до ЕС?

Никога няма да го забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни. Затова заедно ще го славим и честваме нашето минало и на темелите на това минало ще продължим да градим нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство в единство със съюзниците от ЕС и НАТО."