Египтяните вероятно са построили пирамидите по-бързо, отколкото Столичната община извършва ремонтите в града това лято. Защо едно и също трасе не се реновира наведнъж, а на парче. Къде е достъпът за инвалидни и детски колички, немислимо е и придвижването на линейка, пожарна, полицейска кола. Новият тротоар на ул. "Солунска" прилича на ръчно и несръчно тъкана шарена черга и се "връзва" чудесно с безобразната настилка по бул. "Витоша". Кметът да обиколи с бебешка количка, инвалидна количка или скутер, за да види как хората бедстват по тротоарите и улиците...

Така звучат една малка част от въпросите и заключенията на столичани относно тазгодишните ремонти, парализирали не само центъра на столицата, но и някои квартали.

Както Клуб Z писа, преди седмица общинската съветничка от ДСБ Марта Георгиева обяви, че е подготвила списък от 19 въпроса към столичния кмет Йорданка Фандъкова по този повод.

Граждани, живеещи в центъра, собственици на търговски обекти и природозащитници се оплакват, че имат ограничен достъп до домовете си, търпят загуби, за които няма да бъдат обезщетени, както и че неправомерно се изсичат дърветата на площад "Славейков". Георгиева призова софиянци да й изпращат и своите питания и коментари, за да бъдат включени към "въпросника" до Фандъкова.

Ето какво тормози столичани:

"Абсолютно невъзможно е по проходите покрай ремонтите да се преминава с инвалидна количка, с детска количка, дори и за хора с помощни средства като патерици. Навсякъде дебнат дупки, ламарини, прегради. Сладкарско магазинче "Аби" са затворили магазина си на "Графа" до приключване на ремонта към "Попа". Днес в 16 часа бях първият клиент, който си купи обувки в магазина - цяло изпитание е за мен, млада и здрава, да стигна, а какво остава за възрастни хора, за родилки или за малки деца с колички? Немислимо е да стигне линейка, пожарна, полицейска кола и съм сигурна, че за живеещите наоколо е тормоз непрекъснатият шум и прахоляк, срещу който не се прави нищо - надничах, не видях някъде да мокрят и да почистват." (Весела Николаева)

"Днес следобед от вибрациите от ремонта на пл. "Славейков" паднаха двете мраморни плочи от тавана на централния вход на Столичната библиотека. На сигнал, подаден към комисията по бедствия и аварии - отговорът е: "Обърнете се към медиите." И това ако не е безочие... Вече имах удоволствието да се спъна здраво - новият тротоар на ул. "Солунска" прилича на ръчно и несръчно тъкана шарена черга и се "вързва" чудесно с безобразната настилка по бул. "Витоша"." (Мария Илиева)

"За нивата на шум, на които са подложени гражданите, живеещи и работещи в района, е добре също да се попита. Допустими ли са и защо плочки се режат на място, а не извън жилищните зони." (Александър Мануилов)

"Реконструкцията на кръстовището на бул. "Цар Борис lll" и ул. "Житница" частично и заради метростанция е планирана за 45 месеца!!! 4 години планирани задръствания! Египтяните с пирамидите биха го построили по-бързо. За двама души с кирка и лопата 4 години са добър срок...." (Мартин Гълъбов)

"За сроковете на ремонтите и интезивността на ремонтните работи: Работи се бавно, само по няколко души, които приключват работа преди 17.00 ч, никой не работи в събота и неделя. Бавните ремонти тормозят софиянци със задръствания, загуба на време, прекомерно замърсяване на въздуха от чакащите коли. Пример - бул. "България" е задръстен повече от месец за ремонт на 100 метра релсов път, който незнайно защо беше оставен неремонтиран при предишния ремонт на същото трасе." (Любен Цонков)

"Кв. "Гео Милев". Трагични тротоари, трагична паважна настилка, ями, локви, кал и паркинги около някога красивите кестени... Някой общинар или общинарка да са минавали да зърнат как се придвижват майки с колички, хора с проблеми, инвалиди... Да изреждам ли още? Навсякъде е така извън лъснатия уж център." (Кита Диамандиева)

До Марта Георгиева е писал и чилиецът Карлос Марилус, който е приложил и снимков материал:

"Работниците не почистват улиците при завършване на работата тротоарите. Ул. "Крум Попов" е един от най-натоварените и  дълги улици в "Лозенец" и почти нищо не се прави, за да се фиксират плочките на тротоарите, само 10 процента са фиксирани. Виждал съм възрастни хора да се спъват и падат, майки с бебешки колички да се борят със състоянието на тротоарите, да не говорим за неравномерните павирани улици, които повече от това да са идентичността на квартал "Лозенец" са проблем за колите. Моят син не може дори да използва скутера си. Мисля, че кметът на "Лозенец", ако имаме такъв, трябва да се опита да обиколи с бебешка количка, инвалидна количка или скутер, за да види как хората бедстват по тротоарите и улиците."

Георгиева продължава да събира въпроси. Горепосочените са малка част от изпратените. Те ще бъдат поставени пред кмета Фандъкова на следващата сесия на Столичния общински съвет.