Мария Альохина от пънк групата „Пуси Райът“ бе спряна на 9 август от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) на път за фестивала „Фриндж“ в Единбург, където трябваше да представи книгата си Riot Days („Бунтовни дни“).

В туит от московското летище „Домодедово“ тя написа:

„Вдругиден е първият ми спектакъл по книжката ми „Riot Days“ на феста в Единбург“. Но на летището момчетата от граничната служба на ФСБ ми казаха, че ми е забранено да напускам страната. Такива ми ти работи“.

Билетите за шоуто ѝ, което трябва да върви всеки ден от 10 до 19 август, все още са на разположение на сайта на „Фриндж“, където е описано като сливане на „пънк, електроника, театър, документален филм и протест“, съобщава интернет изданието Art Newspaper. Новината бе разпространена и от британските медии.

На 10 август събитията получиха неочакван (най-вече от ФСБ) обрат. В страницата на „Пуси Райът“ в Туитър се появи следният текст:

„Въпреки официалната забрана да напуска Русия, Маша Альохина намери начин да избяга и в този момент лети за Единбург! Представленията на нашето шоу „Riot Days“ на Единбургския фестивал започват от днес – всеки ден до 19 август!“.

Дали това е вярно, какво точно се е случило и как Мария Альохина е успяла да се измъкне от Русия – сигурно ще научим по-късно.

Статусът на страницата на „Пуси Райът“, в който се казва, че Альохина е успяла да избяга. Снимка: Фейсбук
Рекламeн плакат за шоуто на „Пуси Райът“ в Единбург

Альохина и Надежда Толоконникова прекараха почти две години в затвора, след като бяха арестувани и обвинени в „хулиганство, мотивирано от религиозна омраза” заради своята „Пънк молитва“ срещу Владимир Путин в московската църква на „Христос Спасител“. От тогава те станаха активисти за правата на затворниците, като стартираха и новинарски уеб сайт, наречен MediaZona, който документира опити и злоупотреби, както и протести и пърформанси срещу прилагането на изтезания.

На 7 август Альохина и Дмитрий Цорионов, бивш руски православен фундаменталист, който се превърна в неин приятел и съюзник, протестираха пред Централата на Федерална наказателна служба, разгръщайки банер, което я приравнява със съветския ГУЛаг и публикуваха снимки на затворници, които наскоро са били подложени на изтезания.

В пост за протеста във Фейсбук, Альохина написа, че затворническата система е „месомелачка, която разрушава съдби“ и че „днес в Русия всеки може да се окаже зад решетките“, „без дори да има нужда да пее песен срещу Путин“, защото „в затвора вече се влиза за споделен или харесан статус във Фейсбук, самотен протест или разговор за политика с приятели в „Макдоналдс“. Последният случай се отнася за група студенти, обвинени в заговор срещу руското правителство.

След като бе спряна на летището, Альохина, която досега пътуваше в чужбина без затруднения, каза пред информационния сайт The Insider, че най-вероятно от ФСБ са предприели тази стъпка „заради стъпки след вчерашния протест“.

Пред информационна агенция „ТАСС“ съдебните власти съобщиха, че на Альохина е наложена временна забрана да напуска страната, защото не е изпълнила наложеното ѝ от съда наказание „общественополезен труд“ за два предишни протеста пред централата на ФСБ на площад „Лубянка“ в Москва.

Площад Славейков