Половината британци смятат, че ако преговорите с ЕС за Брекзит се провалят и не се стигне до споразумение, последната дума за това дали да се излезе от съюза трябва да бъде на обществото и то да се произнесе на референдум. Това сочи публикувано днес изследване сред повече от 10 000 души, предаде Ройтерс.

Според проучването на социологическата агенция "Югав", направено между 31 юли и 7 август по поръчка на кампанията за референдум "Народен вот", 45 процента от избирателите са за нов референдум, без значение от изхода на преговорите. Трийсет и четири процента са против.

На въпрос кой трябва да вземе решението да се остане или да се излезе от ЕС, ако преговорите завършат без споразумение, 50 процента отговарят, че това трябва да е обществото на референдум, а 25 процента, че това трябва да е парламентът.

"В това изследване личи ясно посланието на избирателите от целия (политически) спектър: ако правителството и парламентът не могат да решат въпроса за Брекзит, то тогава трябва да го направи народът", заяви бившият президент на "Югав" Питър Келнър.

До датата на напускането на Великобритания остават по-малко от осем месеца. Премиерът Тереза Мей обаче все още не е намерила предложение за запазване на икономическите връзки с ЕС, което да удовлетвори и двете крила в разединената й партия и да бъде приемливо за преговарящите в Брюксел.

Тя предложи компромис Обединеното кралство да остане в зона за свободна търговия със съюза за промишлените и селскостопанските стоки, което обаче означава, че Лондон ще трябва да продължи да спазва част от правилата на ЕС. Едни в партията й искат по-тесни отношения със съюза, а други - по-ясна раздяла.

По отношение на трите възможности - оставане в ЕС, напускане без споразумение и приемане на предложението на Тереза Мей - според проучването 40 процента са за оставането, 27 процента са за излизане без споразумение, а 11 процента - за напускане със споразумение.

В края на миналата седмица британският министър на търговията Лиъм Фокс заяви, че по негово мнение вероятността за Брекзит без споразумение е 60 процента. Брекзит без споразумение означава, че на 29 март 2019 г. петата най-голяма икономика в света ще излезе от ЕС без търговско споразумение.

Днес лирата поевтиня до най-ниското си ниво от повече от година, с което спадът от понеделник става 1,9 процента. Сривът се дължеше на опасенията, че Великобритания може да напусне ЕС без споразумение.

През следващите месеци правителството на малцинството на Мей ще се изправи пред редица решителни моменти в процеса на Брекзит. Лондон и Брюксел искат да постигнат окончателно споразумение до октомври, за да има време то да бъде ратифицирано.

Мей нееднократно е изключвала варианта за нов референдум за Брекзит с думите, че обществото вече се е произнесло по въпроса на 23 юни 2016 г.

"Голдман Сакс" изрази мнение, че Мей ще постигне споразумение за достъп до пазарите за стоки на ЕС и ще го прокара в парламента, но и че все още е възможно да се стигне и до неорганизирано излизане от съюза.

Според проучването на "Югав" 74 процента от запитаните смятат, че преговорите вървят зле, което от своя страна кара 68 процента да смятат, че Великобритания може да получи лошо споразумение.