Русия до голяма степен се провали в усилията си да отмени правилата на Европейския съюз за пазара на газ, става ясно от решението на Световната търговска организация (СТО), публикувано днес, предаде Reuters. Някои искания на Москва в започнатата преди 4 години процедура на съдебно разбирателство са удовлетворени, но по-сериозните, свързани с Третия енергиен пакет на ЕС - не.

Русия започна спора през 2014 г., заявявайки, че Третият енергиен пакет на ЕС и енергийната политика на Общността несправедливо ограничават и дискриминират руския газов монополист "Газпром". Именно заради несъответствието му с Третия енергиен пакет беше спрян газопроводът "Южен поток" през декември 2014 г.

Едно от изискванията на Третия енергиен пакет, одобрен през 2009 г. и влязъл в сила през 2011 г., е газопреносните активи да бъдат разделени от производството и доставките. Освен това 50% от капацитета на всеки газопровод, който влиза на европейска територия, трябва да са заделени за други доставчици, извън собствениците на тръбата.

Русия обяви, че ЕС е нарушил правилата на СТО, изисквайки "отделяне" на активите за доставка на газ от производството и доставките, което практически спира "Газпром", който е основният доставчик на газ за Европа, от собствеността върху тръбопроводите, чрез които доставя синьо гориво на европейския пазар.

Тричленен съдийски състав на СТО се произнесе срещу тези искания на Русия. Потвърдени бяха обаче оплакванията на Русия относно газопровода OPAL, за който Москва настояваше да постигне изключение от нормите на Третия енергиен пакет на ЕС, който позволява на "Газпром" да запълва максимум 50% от капацитета му от 36 млрд. куб. м. 

Тази граница може да бъде превишена само ако 3 милиарда куб. метра газ на година са за конкурентни доставчици на чешкия пазар, при това на фиксирана цена. 

Освен това съдиите на СТО се съгласиха, че Хърватия, Унгария и Литва са дискриминирали Русия, като са изисквали сигурност на енергийните доставки от чуждестранни, но не и от вътрешни оператори на тръбопроводи.

Европейската комисия определи решението като важен положителен резултат, в потвърждение на Третия енергиен пакет - реформата от 2009 г., която се стреми да интегрира енергийния пазар на ЕС, като същевременно увеличи конкуренцията. 

"Комисията ще анализира подробно решението, по-специално по отношение на ограничен брой въпроси, за които все още не е призната съвместимостта на политиката на ЕС в областта на енергетиката", се казва в изявлението й.

Руското министерство на икономиката заяви, че тези части от решението, които са в неговата полза, ще помогнат за подобряване на достъпа на руския газ на европейския пазар и за изравняване на условията за доставчиците на газопроводни услуги.

"Това е положителен прецедент, който позволява да се променят нормите, които създават пречки за руските доставчици на пазара на ЕС както в законодателството на ЕС, така и в законодателството на отделните страни-членки", се казва в изявление.

"Газпром" заяви, че европейската енергийна политика трябва да отчита интересите на доставчиците на газ и затова е удовлетворена от точките, в които Русия спечели.

И двете страни могат да обжалват решението в рамките на 60 дни.