Сърдечна аритмия мори основателя на сайта "Уикилийкс", но британските власти не го пускат да излезе от посолството на Еквадор в Лондон, съобщават английски издания. Джулиан Асанж вече две години се крие там, защото срещу него има издадена заповед за арест от Щатите и от Швеция.

Асанж страда също и от високо кръвно налягане и се налага да бъде лекуван в болница, но външното министерство на Великобритания досега не е отговорило на нотите на посолството на Еквадор, нито на предложението да бъде закаран в болница с кола на амбасадата. Самият Асанж пък обвинява официален Лондон, че харчи огромни суми за неговата охрана. Според него вместо парите за ченгетата, които го дебнат да не избяга, средствата трябвало да отиват за социално слабите и болниците. Асанж твърди, че вече от британската хазна са изплатени около 7 милиона паунда за постовите пред еквадорското посолство.

Както е известно на 29 ноември 2010 година избухна огромен скандал след като в сайта "Уикилийкс" бяха публикувани хиляди секретни дипломатически грами от Държавния департамент на САЩ. От тях стана ясно, че щатските служители никак ласкаво не се изказват за редица световни лидери и ги описват доста карикатурно и критично. Преди това в същия сайт бяха пуснати хиляди тайни документи за действията на САЩ в Афганистан и Ирак.

В Швеция Асанж бе разследван за сексуално престъпление и британски съд постанови да бъде екстрадиран. Той обаче се укри в посолството на Еквадор, защото се страхува да не бъде предаден на САЩ, където може да получи и смъртна присъда, ако бъде признат за виновен за разгласяване на свръхсекретни документи. Асанж настоява да бъде пуснат да замине за Еквадор, където може да получи политическо убежище, но лондонските власти дебнат и пиле да не изхвърчи от амбасадата и са твърдо решени да го заловят, ако си подаде крака на улицата.