Посланикът на Гърция в Русия Андреас Фриганас е бил отзован в Атина, заяви пред ТАСС в петък гръцки дипломатически източник. Това става в разгара на дипломатическата криза между двете страни. Само преди няколко дни Москва изгони гръцки дипломати като ответнно решение на Атина. Гръцкото Външно обаче вчера реагира много остро на тази стъпка като я нарече "своеволна и реакционна" и без никакви доказателства.

„Господин Фриганас е отзован в Гърция. Той приключва мисията си в Москва и ще бъде заменен от нов посланик“, обяви гръцкият дипломат.

Фриганас беше назначен за посланик на Гърция в Москва през май 2016 година.

Андреас Фриганас.

Това е поредният случай на влошаване на гръцко-руските отношения, след като на 11 юли гръцкият вестник „Kathimerini“, позовавайки се на свои източници, съобщи че правителството на Гърция е взело решение за изгонването на двама руски дипломати, обвинявайки ги в намеса във вътрешните работи на страната. Те бяха уличени, че пречат на споразумението за смяната на името на Македония между Атина и Скопие.

На 6 август Фриганас бе извикан в Министерството на външните работи в Москва и му бе връчена нота за изгонването на гръцки дипломати като "огледална" мярка. Очаква се днес или най-късно на 12 август посланикът да напусне Русия.

 
Най-голямата гръцка опозиционна партия „Нова демокрация“ иска от правителството да представи в парламента пълна информация за последните събития в отношенията между Гърция и Русия, предаде "Фокус".
 
„Поддържането на приятелските и продуктивните отношения с Русия е изборът на гръцката външна политика. Подразбира се, че всяка страна трябва да уважава суверенитета на другата и да избягва намеса във вътрешните й дела. Ние с голяма загриженост отбелязваме негативните събития от последно време, които достигнаха до неприемливото споменаване от министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев на „Турска република Северен Кипър“, заяви ръководителят на отдела на партията по външната политика Йоргос Кумуцакос, посочвайки негово скорошно интервю пред руския ежедневник "Коммерсант".
 
„Нова демокрация“ смята, че „травмата по руско-гръцките отношения трябва да се изцели колкото се може по-скоро с обмислени и трезви, а не с импулсивни действия“.
 
„Настояваме правителството да представи пред парламента пълна информация за последните събития в гръцко-руските отношения“, заяви Кумуцакос.