Стотици души са ранени в сблъсъците с полицията в Румъния, където снощи се състояха антиправителствени протести, предаде ДПА, цитирайки Аджерпрес.

Около 440 души, в това число 24 полицаи, са ранени, след като полицията използва сълзотворен газ в опит да овладее ситуацията в редица квартали на столицата Букурещ. Край сградата на правителството бяха арестувани няколко души.

Румънците са недоволни от решенията на управляващите социалдемократи по отношение на правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция Лаура Кьовеши и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки че е осъден на затвор за корупция.

Мащабната демонстрация в Букурещ, в която се включиха румънци, живеещи извън пределите на родината си, прерасна в насилие. Стотици потърсиха медицинска помощ, а десетки са хоспитализирани.

По данни на полицията в Букурещ са протестирали 20 000 души, но според местните медии става въпрос за 80 000-100 000 демонстранти, голяма част от които диаспора, върнала се в Букурещ специално за протеста. Хиляди души протестираха и в други градове, както и пред румънските посолствва в Европа.

Президентът на страната Клаус Йоханис осъди действията на жандармерията, използвала водно оръдие, сълзотворен газ и лютив спрей срещу демонстрантите.

"Осъждам силно бруталната намеса на жандармерията, която е непропорционална в сравнение с действията на повечето хора на площад "Виктория". Опитът да се попречи на на хората да изразят волята си чрез насилствена реакция на правоприлагащите органи е отвратително решение", написа румънският президент във фейсбук.

От опозиционния "Съюз за спасение на Румъния" поискаха оставката на вътрешния министър Кармен Дан. Според твърденията на партията властите са подстрекали умишлено хулигани и други крайно настроени групи, за да провокират безредици и да оправдаят намесата на жандармерията.

От Политико отбелязват, че часове след безредиците управляващите запазват мълчание. А министър-председателят Виорика Дънчила е на почивка до понеделник.