За масови чистки и тормоз в агенцията по рибарство разказаха нейни служители пред Нова тв. Само през юни от централата на агенцията били уволнени 40 души. "Изключително абсурдни назначения - на хора, които не могат да влязат в спецификата на работата", разказаха хора от агенцията, които заради страха от разправа бяха анонимни. Според тях често се спира токът на работното им място целенасочено, забранено им е да контактуват с бивши служители на агенцията, телефоните им са подслушвани, непрекъснато за заплашвани от ръководството на държавната структура. Тормозът започнал след като начело на агенцията бил назначен Майдън Сакаджиев, кадър на ДПС.

Съвсем конкретен беше един от вече бившите служители на агенцията - Евгений Щерев. Той разказа как бил принуден да стане член на ДПС. 

"Проблемите са, че законите не работят в тази агенция. Подписвали сме декларации, че ще бъдем безпристрастни. Но сега за да бъдеш назначен в тази агенция, трябва да си член на ДПС", каза Щерев.

Той обясни как станал член на ДПС. Според изпълнителния директор Сакаджиев хората, които са назначени по времето на ГЕРБ, трябваше да бъдат изчистени от агенцията, разказа Щерев.

"За да работиш в агенцията, трябва да станеш член на ДПС, така ми каза директорът и аз станах член на ДПС, за да не остана без работа", каза Щерев и показа в студиото на Нова тв партийната си книжка.

Това обаче се оказало недостатъчно, за да бъде смятан за лоялен служител. Бил преназначен на по-ниска длъжност с по-малка заплата. Директорът му обещал, че ще му верне старата заплата, ако участва в избирателна секция от ДПС. Щерев и това направил. Все пак обаче след известно време бил уволнен. Не потърсил правата си в замеделското министерство, защото всички му казвали, че няма смисъл, ще удари на камък. Сега търси правата си в съда.

Реакция от ръководството на агенцията досега няма.