САЩ са готови да заменят стратегическия си партньор Турция за американския пастор Андрю Брънсън, който бе арестуван в републиката за връзки с терористични организации. Това заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган на митинг в провинция Орду, предава ТАСС.

„Вие сте готови да замените стратегическия си партньор в рамките на НАТО за някакъв свещеник. Ние просто правим това, което изисква правосъдието. Досега не сме направили отстъпки, няма да направим и в бъдеще“, заяви Ердоган, обръщайки се към американските власти, цитиран от "Фокус".

Турският президент отново се обърна към народа с призив да сменят чуждестранната си валута в турски лири.

„Сега вече виждаме, че поредицата американски санкции се превръща в глобална икономическа война“, отбеляза държавният глава.

ТАСС припомня, че отношенията между Анкара и Вашингтон се изостриха във връзка с решението на американския президент Доналд Тръмп да повиши митата за вноса на алуминий и стомана от Турция до 20% и 50%, съответно. Това предизвика рязко падане на турската лира.

Друга конфликтна тема е спазването на човешките права в Турция и арестуването на Брънсън.

Междувременно говорителят на турския президент Ибрахим Калън обяви, че САЩ рискуват окончателно да изгубят Турция като съюзник, предаде БТА.

В авторски материал за в. "Дейли сабах" говорителят на Реджеп Тайип Ердоган написа, че цялото турско общество е против политиката на САЩ, която не се съобразява със законните потребности на Турция в областта на националната сигурност.

"Заплахите, санкциите и издевателствата по отношение на Турция няма да подействат, такива действия само ще засилят решимостта ни. Това ще изолира още повече САЩ не само от Турция, а от цялата международна арена", смята Калън.