Съд в Сан Франциско осъди американския агрохимически гигант "Монсанто" да плати близо 290 милиона долара обезщетение на градинар, който е с рак в терминална фаза, защото не го е информирал за рисковете от хербицида "Раундъп", предадоха Франс прес и ДПА.

Съдебните заседатели прецениха, че "Монсанто" е действал злонамерено и че хербицидът му "Раундъп", както и професионалната му версия "РейнджърПро", съществено са допринесли за заболяването на 46-годишния Диуейн Джонсън.

Американският концерн е осъден да заплати 250 милиона долара наказателни щети и 39,2 милиона долара компенсация.

Диуейн Джонсън по време на процеса.

Джонсън, който е баща на две деца, е диагностициран с рак на кръвта - неходжкинсова лимфома, която е нелечима.

Между 2012 и 2014 г. той е пръскал "Раундъп", който съдържа спорното вещество глифозат, както и "РейнджърПро". Глифозатът е смятан за потенциално канцерогенен, съобщава БТА.

"Монсанто" обяви в изявление, че ще обжалва съдебното решение и заяви, че според поне 800 научни изследвания глифозатът не причинява рак.

Джонсън е един от хилядите раково болни хора, които съдят "Монсанто". Неговият иск бе разгледан с предимство, тъй като заболяването му е в терминална фаза. Ройтерс предава, че исковите молби срещу концерна са над 5000 на територията на цяла Америка.