Румънската полиция е направила първите арести по случая с насилието от петък вечер на площад „Виктория“ в столицата Букурещ, предава румънското електронно издание Business Review, цитирано от „Фокус“.

Прокурорите са издали заповед в събота вечер за задържането на двама мъже, на възраст 24 и 30 години, на които са повдигнати обвинения за насилие и нарушаване на обществения ред и спокойствие. Според полицията в Букурещ двамата мъже ще бъдат предадени на магистратите в букурещкия трибунал с предложение за превантивен арест.

Разследванията по случая продължават. Столичната полиция информира, че досега са разпитани 20 души във връзка с насилието на протеста в петък.

60 000 души поискаха преди два дни оставката на правителството на социалдемократите. Десетки хиляди румънци, много от които пристигнали специално за демонстрацията от чужбина, се обявиха срещу правителството и корупцията в страната.

Над 440 души пострадаха при сблъсъците с полицията. Срещу демонстрантите жандармерията използва водни оръдия, сълзотворен газ и лютив спрей.

Премиерът Виорика Дънчила обвини за насилието "организирани групи", използващи протеста за свои цели.

Президентът Клаус Йоханис на свой ред поиска главният прокурор да разследва действията на властите. Йоханис е отявлен привърженик на протестиращите и подкрепяше уволнената с помощ от управляващите прокурорка Лаура Кьовеши.

Румънците са недоволни от решенията на управляващите социалдемократи по отношение на правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция Лаура Кьовеши и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки че е осъден на затвор за корупция.