Лидер на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" поля със студен душ плановете на Стив Банън, бивш политически стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп, за широк популистки алианс против ЕС, предаде Ройтерс.

"Ние не сме в Америка", каза Александър Гауланд, един от двамата лидери на антиимигрантската партия, в интервю за вестникарското обединение "Функе медиенгруппе".

"Интересите на антисистемните партии в Европа са доста разнопосочни", добави той в изказването си, което Ройтерс определя като груб отказ за проекта на Банън от една от най-влиятелните крайнодесни партии в Европа.

Миналия месец Банън обяви, че основава политическа организация, базирана в Брюксел, наречена "Движението", която да обедини националистките и популистки избиратели на изборите за Европейски парламент през май с цел подкопаване и парализиране на блока. Гауланд обаче заяви, че макар другият лидер на неговата партия Алис Вайдел да се е срещала с Банън, той не вижда възможност за сътрудничество с него.

"Г-н Банън няма да успее да сформира алианс на съмишленици за европейските избори", заяви Гауланд.

По думите му "Алтернатива за Германия" е имала тесни контакти само с австрийската крайнодясна Партия на свободата, младши партньор в коалиционното правителство. Бившият лидер на неговата партия Фрауке Петри винаги е искала да работи съвместно с френския Национален фронт, но това не се получи.

Рахим Касам, говорител на "Движението", заяви в отговор на Гауланд:

"Движението" е "клирингова къща" за идеи, а не организация за предизборна кампания, която би се стремила да има нещо общо с националната политика или кампаниите на "Алтернатива за Германия". Доволни сме, че високопоставени фигури от партията разбират проекта и поддържат всекидневен контакт с нас. Надяваме се да работим заедно с онези, които го желаят, за каузите, в които всички ние вярваме".

В интервюто си Гауланд каза, че партията му събира между 17 и 20 процента подкрепа в последните проучвания на общественото мнение и че подкрепата за нея може да нарасне още, докато канцлерът Ангела Меркел управлява. Партията спечели 12,6 процента от гласовете на федералните избори през септември, влезе за първи път в германския парламент и стана третата политическа сила в страната. Гауланд признава, че неговата партия трябва да събере още сили, но очаква, че тя ще бъде готова да поеме роля в управлението в средносрочна перспектива.

Политически експерти твърдят, че "Алтернатива за Германия" може да стане най-силната партия в източните провинции Саксония и Бранденбург на регионалните избори догодина, което повдига въпроса дали традиционните партии ще сменят курса и ще склонят да образуват коалиции с нея.