Президентът Румен Радев да каже кой от властта пази Митьо Очите. Това каза във Варна министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на журналистически въпрос по повод днешното изказване на президента Румен Радев, че Митьо Очите е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта.

"Митьо Очите е осъждан, лежал е в затвора, за него има доста данни за извършени престъпления, неслучайно в момента е задържан и неслучайно е задържан и в миналото. Радев да каже кой от властта го пази, ние от властта го задържахме със съдействието на турските служби. Тогава възникна и скандалът около партийната структура на БСП в Бургас, но това не е тема на днешния дебат", каза Владислав Горанов.

„Не приемам да бъдат атакувани експертите на Министерството на финансите, които не само през последните години, но и през цялото време на Прехода са гарантирали финансовата стабилност на държавата“.

Така Владислав Горанов коментира обществената поръчка на Агенция "Митници", спечелена от фирма, свързаната с Димитър Желязков охранителна фирма „Аркус-сигурност Бургас“, предаде "Фокус".

Финансовият министър заяви, че хората от Агенция "Митници", които са подписали обществената поръчка с фирмата, са на работа там повече от 20 години.

"Обществената поръчка е подписана действително по времето, когато е работило служебно правителство, но аз не приемам атака срещу българската държавна администрация и особено тази на Министерството на финансите, в случая на Агенция "Митници". Трябва ли да кажа, че началникът на отдела за обществени поръчки е сестра на висш политик от БСП", попита Горанов и сам си отговори:

"Не трябва да го казвам, защото държавните служители в България служат на цялото общество, те не са на ГЕРБ, на БСП или на президента".

Обществените поръчки са отговорност на дирекция „Финанси, управление на собствеността и обществени поръчки" в Агенция „Митници“, която се ръководи от Ирена Стаменова. Още преди половин година шефът на митниците вече обяви публично, че тя е сестра на депутата от БСП Драгомир Стойнев.

По думите на Владислав Горанов, началникът на отдела за обществени поръчки е добър служител, който работи в агенцията повече от 20 години.

"Моето недоволство от реакцията на президента идва от това, че се атакуват институции. Моето разбиране e, че те работят добре и не може да се гради здрава държава с добре функциониращи институции на база на противопоставяне на висш държавен политик - в случая държавния глава, на държавната администрация, независимо под ръководството на кое правителство работи".

Владислав Горанов припомни фактите около обществената поръчка, обявена от Митница - Бургас през март 2016 година, приключила през февруари 2017 година.

"Цитираната напоследък фирма печели три от обособените позиции, свързани с охрана на две почивни бази и едно митническо бюро в Ямбол на обща стойност 2 520 лева за две години за охрана с технически способ. В случая въобще не намирам мотивите за толкова остра реакция от страна на държавния глава", каза Горанов.

Финансовият министър допълни, че независимо, че неговата политическа позиция йерархично е доста по-надолу от тази на държавния глава, той е длъжен да защити колегите си от Министерството на финансите.

"През последните над 25 години в Министерството на финансите са назначавани и са работили само експерти. Ако позицията на президента е да атакува политически ГЕРБ, това е негово право на политик и държавен глава, въпреки че общото разбиране е, че и симпатизантите, и чиновниците на ГЕРБ са също граждани на България, които почитат и уважават българския президент. Ако той е решил да води политическа война с партия ГЕРБ, е негово право, друг е въпросът какъв дивидент би донесъл това", заяви министър Владислав Горанов.