СИМОНА РУСЕВА

Светът е в такъв хаос, какъвто не е имало от десетилетия – Ирак, Сирия, Израел и Палестина, а сега и Украйна. При това положение не можеш да изпаднеш в безсилие. Всяка от тези кризи е като Гордиев възел – камара от проблеми и не е възможно да го разсечеш с един замах на меча. Длъжни сме да работим с търпение и решимост за прекратяване на насилието, да търсим политически концепции и стъпка по стъпка да намираме пътища към мира. Това заявява германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер за днешното неделно издание на “Билд” – “Билд ам Зонтаг”. 

Щайнмайер е на мнение, че конфликтът в Украйна може да бъде разрешен с политически средства. В търсене на пътища за излизане от кризата той е поканил колегите си от Русия, Украйна и Франция за разговор довечера в Берлин.

"Надявам се, че най-сетне ще ни се удаде възможност да се сложи край на размириците и да се позволи оказване на крайно належащата помощ за подложените на насилие хора в Източна Украйна”, уточнява целта на срещата в Берлин Щайнмайер.

Попитан не смята ли, че най-голямата заплаха в момента са джихадистите от терористичната групировка “Ислямска държава” (ИД), той отговаря:

“Терористите действат с невъобразима бруталност. Те съсичат хора, избиват наред, обезглавяват. След това показват посечените глави, качват зловещите снимки и в интернет, за да сплашват, че и други ще са следващите жертви на това варварство. ИД вече дестабилизира Ирак и Сирия. Целта е съграждане на една терористична държава извън пределите на тези страни. Без съмнение ИД  ще направи опит да пренесе терора и в други региони, включително в Европа. Ето защо от интерес за Европа е походът на ИД да се спре още в Ирак. Убеден съм, че това ще се удаде, ако политически отговорните фактори в Багдад и Ербил мобилизират всичките си сили и те бъдат подпомогнати от международната общност.”

На напомняне, че канцлерката Ангела Меркел вече не изключва оръжейни доставки за кюрдите и питане кога те ще започнат, Щайнмайер излага позицията си:

“Нищо не изключваме. Анализираме кое е възможно и правим това, което е необходимо. Важното е сега да реализираме европейски пакет за подкрепа, който действително да защити прокудените и да помогне на онези, които се изправят срещу заплахата на ИД. Що се отнася до оръжията – първо трябва да изясним от какво се нуждаят кюрдските и иракските сили, които могат да боравят предимно с оръжия от бившия социалистически лагер и от САЩ. Със сигурност те нямат време да бъдат обучени да боравят с други западни оръжейни системи.”

Както “Билд” в петък съобщи и Клуб Z го цитира, германското отбранително министерство е изготвило таен план, според който кюрдите да бъдат снабдени с калашници от България и Румъния. Проектът е предаден на висшето ръководство на Бундесвера (немската войска) с указания за незабавни съгласуващи действия със София и Букурещ.

На питане защо още няма кюрдска държава, обещана на това население преди 100 години от победителите в Първата световна война и не е ли време това да стане, Щайнмайер е на друго мнение:

“Една независима кюрдска държава би продължила да дестабилизира региона. Би се появило ново напрежение, не е изключено то да засегне и съседните на Ирак държави. Ето защо се надявам да се запази държавният интегритет на Ирак. Може би последният шанс това да стане е сформиране на ново правителство в Багдад начело с Ал Абади, в което да са представени всички региони и религии. И което дейно да се противопостави на агресията на джихадистите.”

Франк-Валтер Щайнмайер е дал интервюто по време на вчерашната му визита в Ирак. След разговори на най-високо равнище в Багдад той отиде и до кюрдите в Ербил. И изрече: “Свидетели сме на катастрофа!”