Точно два месеца след началото на гладната стачка на Николай Колев – Босия, създадената по този повод временна парламентарна комисия ще проведе третото си заседание. Това е прецедент за август, когато Народното събрание е във ваканция, а първото заседание от новия сезон е насрочено чак за 4 септември.

Заседанието е спешно, защото състоянието на гладуващия вече два месеца Колев се влошава. Той настоява за оставката на транспортния министър Ивайло Московски и за разпускане на Народното събрание заради бездействието на институциите по данните за злоупотреби при обучението и изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство.

На заседанието в понеделник се очаква да бъде изслушан директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски.

Комисията бе създадена след като миналия месец председателят на парламента Цвета Караянчева отиде в дома на Босия, за да го убеждава да прекрати гладната стачка. Светкавично бе създадена самата комисия – още на първото парламентарно заседание след срещата на Караянчева с Босия.

Николай Колев е подавал няколко сигнала за корупция при придобиването на правоспособност за управление на автомобили. Той твърди, че в Министерството на транспорта има документи, които доказват, че в България можеш да си купиш шофьорска книжка. Имало и данни за иззети книжки на неграмотни български шофьори. Николай Колев казва, че ако министърът е знаел за всичко това и го е прикривал, то трябва да подаде оставка. Босия твърди още, че арестуваните по подозрения за продажби на шофьорски книжки и обвинени в организирана престъпна група 12 от общо 16 изпитващи в ДАИ-София са възстановени на работа.

Комисията е съставена от представители на всички парламентарни политически сили – председател е Станислав Иванов (ГЕРБ), а членове са Атанас Стоянов (Обединени патриоти), Иван Иванов (БСП), Ихсан Хаккъ (ДПС) и Андон Дончев (Воля).

Досега комисията имаше две заседания – на 19 и 25 юли. Босия напусна първото още в началото и не дойде на второто. Причината за скандала стана отказът на депутатите да вземат решение още на първото заседание. Босия твърдеше, че е получил обещание от Караянчева за решение в рамките на 24 часа. Затова той не прекрати гладната стачка.