Конгресменът републиканец Том Гарет заяви, че Федералното бюро за разследване (ФБР) е разкрило руска намеса в насилието, избухнало точно преди година на демонстрация на десни организации в университетското градче Шарлотсвил, щата Вирджиния.

 

В интервю пред CNN Гарет разказа, че по време на закрита среща преди около два месеца той попитал директора на ФБР и други служители на службата "дали руска намеса е свързана с разпалването на раздора", довел до насилието в Шарлотсвил. Отговориха ми утвърдително, казва конгресменът, добавяйки, че са му предоставили информация, която не е секретна.

Според Том Гарет руската намеса в политиката на САЩ цели да "изправи американци срещу американци и да подкопае доверието в западната демокрация".

"Като член на Комисията за вътрешна сигурност ме плаши най-много, че американци се изправят срещу американци заради реални различия, които обаче са незначителни в генералната картина. Ние сме американско семейство от братя и сестри, независимо от религията и расата и трябва да се фокусираме върху това."

На 12 август 2017 г. в Шарлотсвил крайнодесни, в т.ч. неонацисти, куклуксклановци и др., организираха факелно шествие срещу решението на местните власти да се откажат от разрушаването на паметника на генерала от Конфедерацията Робърт Едуард Лий, оглавявал войските на Юга по време на Гражданската война през XIX век. След това в града избухнаха безредици, при които пострадаха 15 души.

В отговор на шествието на ултрадесните бе проведено друго, в което се вряза автомобил с висока скорост. Една жена почина, а други 19 бяха ранени. В същия ден двама от полицаите, осигурявали реда и сигурността, бяха убити при падане на хеликоптер.

В градчето бе обявено извънредно положение и бе изпратена Националната гвардия.

Генерал Лий е бил водач на силите на Конфедерацията по време на гражданската война в Америка между 1861-1865 г. Тогава седем южни щата се оттеглят от Съединените американски щати и обявяват създаването на Южна конфедерация, защото новоизбраният тогава президент Ейбрахам Линкълн слага край на робството в САЩ и дава граждански права на цветнокожите.

През последните години паметници на генерал Лий бяха демонтирани и в някои щати бяха въведени законови мерки срещу демонстриране на символика, свързана с Конфедерацията. 

Посолството на Руската федерация в САЩ определи като "неоснователни инсинуации" твърденията за следата на Москва в протестите на расова основа в Шарлътсвил, щата Вирджиния, от преди година, предава ТАСС. Твърденията на някои американски политици, че в сблъсъците на расовата и социална основа в Шарлътсвил от преди една година има руската следа, представляват неоснователни инсинуации.

"Въпросът е има ли поне един факт в подкрепа на тези инсинуации. Такъв няма, така като няма доказателства за други, по-малко абсурдни обвинения срещу Москва за намеса във вътрешните работи на САЩ", се казва в разпространения текст.