Министърката на социалната политика на Украйна Людмила Денисова подписа заповед, с която се признава руския хуманитарен конвой като товар на Международния комитет на Червения кръст.

Писмо с молба за узаконяване на хуманитарната помощ е дошло вчера в социалното министерство и е било подписано от шефа на регионалната делегация на Международния червен кръст Паскал Кюта. Установено е, че помощите са с общ товар 1856,3 тона. Те ще влязат на части през пункта "Донецк", пише агенция УНИАН. 

"Комерсант" съобщи, че първите 16 камаза от колоната с камиони са напуснали досегашната стоянка в Ростовска област и са се отправили към украинската граница. Те няма днес да прекосят границата. Но вече се извършва подготовка за пренасянето на храните до най-пострадалите райони на Донбас. 

От рано тази сутрин тече и проверка на тежкотоварните машини с храни под егидата на Международния червен кръст. На място е и Паскал Кюта.

Междувременно обстановката в Донбас се е усложнила и се водят тежки боеве. Агенция УНИАН съобщи, че сепаратистите са свалили украински изтребител МИГ-29. Има информации, че тази нощ около 20 руски бронирани машини отново са влезли в Украйна написа в интернет журналиста Роман Бурко. Спекулира се също, че около 1000 наемници, обучени в Русия, вече се бият на страната на проруските сепаратисти.

Според непотвърдени и напълно противоречащи се информации на 18 август терористите или щели да се изтеглят от Донбас или щели да засилят настъплението срещу частите на украинската армия.