Американският боен кораб „Карни“ влезе в неделя в акваторията на Черно море, предаде TACC.

Пресслужбата на Шести американски флот обяви, че корабът влиза във водите на Черно море "за провеждане на операции по сигурността в морето, както и за засилване на съвместимостта с флотовете на съюзниците и партньорите в региона", съобщава "Фокус".

"Присъствието на "Карни" в Черно море показва продължаващите ни ангажименти към сигурността и стабилността в региона. Времето, което прекарваме там, ще помогне да се подобри съвместимостта с други военноморски сили и подобряването на обмена на информация и опит между държавите партньори", коментира командирът на кораба Тайсън Янг.

„Карни“ е разрушител от Шести американски флот от класа „Арли Бърк“. Дължината му е 154 метра, водоизместимостта му е 9000 тона. Произведен е през 1996 г. и е снабден със система „Иджис“ за противоракетна отбрана, ракети „Томахоук“ и „Харпун“, както и системи за противовъздушна отбрана и откриване на подводници. Той може да носи два нападателни хеликоптера „Сикорски“. 

Ситуацията в Черноморския регион е тежка и българските политици трябва да положим усилия на всички нива, за да не допуснем да се стигне до конфликти, заяви премиерът Бойко Борисов преди два дни пред военните моряци във Варна по случай 139-ата годишнина на Военноморските сили. Той обеща да се предприемат всички възможни дипломатически стъпки за намаляване на напрежението.