В САЩ няма място за неонацисти, за расизъм и хора, пропагандиращи превъзходство на бялата раса, написа в туитър дъщерята на президента Доналд Тръмп, Иванка, няколко часа преди митинг на т.нар. супремасисти във Вашингтон, предаде Франс прес.

Мнозина упрекват президента Тръмп, че не осъди категорично тези групи бели националисти след събитията на 12 август 2017 г. в град Шарлотсвил, щата Вирджиния.

"Преди година в Шарлотсвил станахме свидетели на отвратителна демонстрация на омраза, расизъм, нетърпимост и насилие", написа Иванка Тръмп в туитър. Американците са благословени да живеят в страна, която защитава свободите, свободата на словото и разнообразието на мненията, но в нашата велика страна няма място за бели супремасисти, за расизъм и неонацизъм. Вместо да се атакуваме, раздирани от ненавист, расизъм и насилие, можем да се извисяваме взаимно, отбеляза тя.

В пост в туитър вчера Доналд Тръмп заяви, че "осъжда всички видове расизъм и прояви на насилие", без да назове крайнодесните, неонацизма или белите супремасисти.

При събитията в Шарлотсвил преди година президентът каза, че "има свестни хора и от двете страни" и дори обвини антифашистките активисти, че са провокирали демонстрантите, с което предизвика вълна от критики.

На този ден през миналата година след сблъсъци неонацистки симпатизант се вряза с кола в група участници в антирасистки протест, при което уби 32-годишна жена и рани 19 души.

Над 100 души се събраха за демонстрация в центъра на Шарлотсвил, щата Вирджиния, в неделя, отбелязвайки една година от избухването на насилие след расистки митинг в града, предаде Асошиоейтед прес. 

Протестът в Шарлотсвил премина мирно.

Групата, протестираща срещу засиленото полицейско пристъствие по повод годишнината, започна шествие сутринта след демонстрация в градския парк и се отправи към центъра. Някои демонтранти вървейки, образуваха жива верига. 

Демонстрантите скандираха към полицаите, придружаващи шествието, включително лозунги като "ченгетата и Ку-клукс-клан вървят ръка за ръка". 

Полицията е обект на остри критики тази година след миналогодишния митинг заради пасивния си отговор на избухналото насилие. 
Доклад установи липса на координация между щатската и градската полиция и оперативен план, поставящ безопасността на полицаите над безопасността на обществото, припомня АП. 

И във Вашингтон имаше протест.

Протестът пред Белия дом.

Началникът на полицията във Вашингтон Питър Нюшам съобщи, че само един човек е бил арестуван в хаотичния ден на протести и контрапротести, в центъра на който бе шествие на бели националисти пред Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

Кметицата на столицата Мюриъл Баузър поздрави полицията за начина, по който се е справила с предизвикателството. Тя каза, че нейните служители успешно са защитили правото на хората свободно да изразяват мненията си и същевременно са опазили реда.

Имаше няколко напрегнати момента, в които полицията влезе в схватка с около 150 маскирани лица от лявата групировка "Антифа" и на практика се наложи да брани излезлите на протест двайсетина бели националисти от няколко хиляди гневни контрапротестиращи, отбеляза БТА.