Руски законодател иска хранителните продукти, които съдържат малко натурални съставки, да не се наричат ​​колбаси, сокове и лимонади.

Инициативата е на депутата от Думата Виталий Милонов, предаде РИА Новости. Политикът е изпратил писмо с предложението си до министъра на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров.

"Логична стъпка от страна на държавата би била да забрани на производителите и продавачите на всички нива да използват имена за такива продукти, които подвеждат купувачите. Например, ако колбасите съдържат по-малко от 50% от истинското месо, то този продукт не може да бъде наречен наденица, а трябва да се нарече "имитация на наденица", смята Милонов.

Подобна е ситуацията в сферата на безалкохолните напитки, смята депутатът. Според Милонов производителите трябва да посочват върху етикетите възможните медицински последици от употребата на такива продукти.

През април народният избраник излезе с друга инициатива - да се забранят гриловете за еднократна употреба, а ако не е възможно - да се ограничат производството и разпространението им. Мотивът му беше, че те замърсяват природата.