Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова призова румънското правителство да преразгледа приетите неотдавна законодателни мерки, които доведоха до масови протести, предаде ДПА.

От края на миналата седмица хиляди румънци излязоха на улицата с искане за оставка на правителството на Виорика Дънчила. Заедно със завърнали е от чужбина за протестите свои сънародници те изпълниха площадите на Букурещ, Клуж, Сибиу, Тимишоара и Констанца с настояване за оставка на левоцентристкото правителство и подновяване на борбата с корупцията.



Според организаторите на протестите спорните съдебни реформи се провеждат в полза на корумпирани политици. Приет неотдавна закон например декриминализира някои корупционни действия на политици.

В интервю за днешния брой на германския вестник "Велт" Йоурова казва, че законът заплашва независимостта на съдиите, ограничава властта на прокуратурата и подкопава общественото доверие в съдебната система.

Ще бъде от полза правителството в Букурещ да преразгледа плановете, допълва еврокомисарят.

Декриминализирането на престъпления не е само румънски патент. Броени месеци преди да изгуби изборите през 2009 г., депутатите на тройната коалиция в 40-ото НС приеха Закон за амнистията (ЗА), който освободи от наказателна отговорност и високопоставени чиновници, злоупотребили със служебното си положение и подведени под отговорност за безстопанственост.